Eye Attack

EYE ATTACK
OP ART EN KINETISCHE KUNST
25 feb - 18 jun 2017

Op de grote tentoonstelling Eye Attack. Op Art en kinetische kunst in het Stedelijk Museum Schiedam houden de kunstwerken je voor de gek. Je ziet niet wat je denkt. Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. De kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvlakken. Ze maken Op Art, een afkorting van Optical Art met een knipoog naar Pop Art. Bekijk de tentoonstelling in 1 minuut.

Woensdag 19 april kon je onze tentoonstelling zien op NPO 2!

 Eye Attack bevat ook kunst die letterlijk beweegt; sculpturen met ijzervijlsel, lichtinstallaties en spiegels. Het grote overzicht met werk van internationale en toonaangevende kunstenaars uit de periode 1950 - 1970 duurt van 25 februari tot en met 18 juni 2017. Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken.

English version

MoMA
Het is voor het eerst in vijftig jaar dat in Nederland Op Art en kinetische kunst op zo'n grote schaal is te zien. De stroming met Victor Vasarely en Bridget Riley als belangrijkste vertegenwoordigers, werd in 1965 internationaal op de kaart gezet met een spraakmakende tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Van een groot aantal kunstenaars die daar in New York exposeerde, is nu werk te zien in Schiedam. Daarmee toont Eye Attack de wortels van Op Art.

1. Victor Vasarely Vega-Pâl 1965
Victor Vasarely, Vega-Pâl, 1969. Courtesy Pierre Vasarely en De Primi Fine Art, Lugano, c/o Pictoright Amsterdam

Design
Al vóór de opening in New York hingen de etalages van Seventh Avenue vol met Op-jurken. Nog niet eerder werd een kunststroming zo snel opgepikt door vormgevers en designers. Op Art domineerde the sixties; van asbak tot advertentie, van mode-outfit tot televisiedecor. Die beeldtaal, waaronder een LP-hoes van David Bowie met werk van Vasarely als achtergrond, is te zien in de museumwinkel als aanvulling op de tentoonstelling.

2. aanpassen Jean-Pierre Yvaral Progression Polychrome A
Jean-Pierre Yvaral, Progression Polychrome A.70, 1970. Collectie: Louisiana Museum of Modern Art, c/o Pictoright Amsterdam

Louisiana Museum
Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Daar trok de tentoonstelling een recordaantal bezoekers van bijna 229.000, waarmee het in de top 20 staat van hun best bezochte tentoonstellingen. Met zijn geometrische figuren en patronen ligt Op Art in het verlengde van Zero. Het Stedelijk Museum Schiedam maakte eerder tentoonstellingen over die internationale kunststroming.

low res Richard Joseph Anuszkiewicz Sunglow 1968
Richard Joseph Anuszkiewicz, Sunglow, 1968. Collectie Louisiana Museum of Modern Art, c/o Pictoright Amsterdam

Psychologie
De meeste Op Art-kunstenaars waren gefascineerd door de psychologie van de waarneming. De tentoonstelling maakt ook duidelijk wat er gebeurt als je de kunst bekijkt. Waarom dansen de lijnen? Hoezo beweegt dat wat stilstaat? Daarbij werkt het museum samen met hoogleraar Jan Theeuwes en de vakgroep Cognitieve Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

low res Jean-Pierre Yvaral Forme ambiqué moedius 1970
Jean-Pierre Yvaral, Forme ambiqué moedius, 1970. Collectie Louisiana Museum of Modern Art, c/o Pictoright Amsterdam

Kunstenaars | werk uit de periode 1950 - 1970
Bridget Riley, Josef Albers, Hartmut Bӧhm, Carlos Cruz-Diez, Angel Duarte, Ludwig Wilding, Heinz Mack, Gerhard von Graevenitz, Adolf Luther, Getulio Alviani, Toni Costa, Julio Le Parc, Ad Dekkers, Jesus Rafael Soto, Carlos Cruz-Diez, François Morellet, Victor Vasarely, Luis Tomasello, Giovanni Anceschi, Marina Apollonio, Gabriele de Vecchi, Grazia Varisco, Alberto Biasi, Edoardo Landi, Davide Boriani, Gruppo MID, Manfredo Massironi, Enzo Mari, Bruno Munari, Dadamaino, Richard Joseph Anuskiewicz, Wojciech Fangor, Almir Mavignier, Edwin Mieczkowski, Yvaral, Günter Uecker, Yaacov Agam, Nicolas Schӧffer, Jan Schoonhoven, Peter Struycken, Jaap van den Ende. 

kleiner 5. Peter Struycken Wetmatige beweging van vorm en kleur 1965. Collectie Stedelijk Museum Schiedam
Peter Struycken, Wetmatige beweging van vorm en kleur, 1965. Collectie Stedelijk Museum Schiedam, c/o Pictoright Amsterdam

Sponsors
De tentoonstelling is mede te danken aan de ondersteuning van de gemeente Schiedam, Fonds 21, VSBfonds, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds – Breeman Talle Fonds, SDAM.

Toeslag
Van 25 februari tot 18 juni is de internationale tentoonstelling Eye Attack te bezichtigen. Vanaf 8 april tot 3 september de tentoonstelling Pierre Janssen. In de greep van de kunst. Beide tentoonstellingen zijn kostbare producties. Daarom vragen wij u in deze periode een toeslag van 2,50 per persoon.

David Bowie - LP Space Oddity met ontwerp Vasarely - 1969

David Bowie, Space Oddity met ontwerp Vasarely,1969

Renault ontwerp - Victor Vasarely - 1972

Renault, ontwerp Vasarely, 1972