APPELZOLDER | COBRA-TOPSTUKKEN

APPELZOLDER
COBRA-TOPSTUKKEN
SEMI/PERMANENT 
 
Op de zolderverdieping van het historische pand tonen we de mooiste werken van CoBrA. Deze semi-permanente tentoonstelling Appelzolder: CoBrA-topstukken bevat onder andere het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook hangen er aanwinsten van Jan Nieuwenhuijs van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Die zijn sinds 2013 in langdurig bruikleen.

Vroegste CoBrA-collectie
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de tijd dat bijna driehonderd werken van Karel Appel op de zolders van het museum lagen opgeslagen. De kunstenaar zit op dat moment in Parijs. In 1959 weet conservator Pierre Janssen – na lang praten met Appel – daarvan zesentwintig gouaches en tekeningen aan te kopen. Dat maakt dat het Stedelijk Museum Schiedam een vroege CoBrA-collectie bezit, één van de belangrijkste van Nederland.
 
Altijd te zien
Een televisieploeg van de Avrotros kwam filmen op onze Appelzolder en maakte een geweldig filmpje over het Acrobatenschip van Jan Nieuwenhuijs. Bekijk hieronder het fragment in de serie 'Altijd te zien'.

 
Oorlog en vrijheid
‘Het zijn werken die heel goed de diverse aspecten van het CoBrA gedachtegoed weergeven’, zegt conservator Colin Huizing. ‘Het credo luidt: vrijheid en vernieuwing.’ De kunst gaat over de verschrikkingen uit de oorlog en het omarmen van het experiment. De expressieve energie van vreugde en vrijheid en herinneringen aan de oorlog wisselen elkaar af.
 
Karel Appel Oerbeest 1951. Collectie Stedelijk Museum Schiedam
Karel Appel, Oerbeest, 1951. Collectie Stedelijk Museum Schiedam
 
Vrijheid
De kunstenaars van CoBrA staan symbool voor de herwonnen vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. In de sobere jaren van wederopbouw zoeken deze ‘experimentelen’ een nieuwe creativiteit. Hun kunst is spontaan, vitaal, kleurrijk en fantasievol. Ze werken drie jaar samen, van 1948 tot 1951. De hoofdsteden van de landen van herkomst leveren de naam: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam.
 
Kunstenaars in de tentoonstelling
Karel Appel, Constant, Corneille, Jan Nieuwenhuijs, Eugene Brands, Theo Wolvecamp, Lucebert, Anton Rooskens, Jan Elburg en Lotti van der Gaag. Van een aantal kunstenaars zijn ook filmpjes te zien.
 
Tickets
Klik hier om online tickets te kopen