FOTOFESTIVAL SCHIEDAMS WATER

Het Stedelijk Museum Schiedam is één van de locaties van het fotofestival Schiedams Water dat de sterke band tussen Schiedam en de drankindustrie centraal stelt. In het auditorium exposeert Lou Muuse. Het fotofestival is een initiatief van het Cultureel Forum Schiedam (CFS) en loopt van 16 april tot en met 14 mei 2017.
 
Lou Muuse
Met haar foto's onthult Muuse het ambachtelijke en industriële productieproces van jenever. Haar beelden worden ondersteund door illustraties van Marrit van Nattem. Muuse werd in 2015 genomineerd voor de Drempelprijs. In datzelfde jaar won ze het Best Researchproject WdKA. Voor haar eindexamenwerk bij de Willem de Kooning Academie ontving ze de publieksprijs van het Steenbergen Stipendium. 
 
Lou Muuse ambachtelijke jeneverproductie - kleiner
Lou Muuse, ambachtelijke jeneverproductie 
 
Locaties en deelnemers 
Op andere locaties exposeren Yara van der Velden (Proeflokaal van het Jenevermuseum), Wijnanda Deroo en Stacii Samidin (herenhuis aan de Lange Haven 131). In de voormalige bioscoop Monopole toont Hans Pattist een selectie historische beelden. Langs de kaden van de Lange Haven is bovendien een buitententoonstelling te zien.  Stichting Mooi Werk (hoek Hoogstraat en Appelmarkt) fungeert als informatiepunt, startpunt voor rondleidingen en plek voor fotoworkshops.

 

Jeneverindustrie
Al lang is de jeneverindustrie voor Schiedam gezichtsbepalend. De wereldwijde export van honderden miljoenen liters jenever, whisky en gins in de 18e en 19e eeuw maakte de stad rijk. Langs de grachten verrezen monumentale herenhuizen, pakhuizen, distilleerderijen en de hoogste molens ter wereld. De eeuwenoude historische binnenstad onder de rook van Rotterdam telt honderden monumenten. 
 
wijnanda deroo distributie
Wijnanda Deroo, distributie
 
Over kunstenaars
Fotograaf Yara van de Velden zocht naar de basis van de Schiedamse drankindustrie en vond de jeneverbes. Ze ontdekte dat de jeneverbesboom in Nederland een bedreigde plantensoort is en drager is van verboden vruchten. 

 

Fotograaf Lou Muuse onthult met haar beelden de werking van het ambachtelijke en industriële jeneverproductieproces. Het levert contrastrijke beelden op met ondersteunende illustraties van Marrit van Nattem
 
Fotograaf Stacii Samidin, gespecialiseerd in het fotografen van societies, zoals jeugdgroepen en gangs, richt zijn lens op jenever- en gindrinkers en hun directe leefomgeving. Stacii onderzoekt het vermeende verband tussen het karakter van de persoon en drank. Kunnen we met een merk een bepaalde identiteit creëren?

 

Fotograaf Wijnanda Deroo, bekend van haar verstilde interieurfoto’s, gaat in Schiedam los op het interieur van oude pakhuizen, distilleerderijen en de Schiedamse glasfabriek.  Gebouwen en machines krijgen bij haar een magische uitstraling. Het levert zwart-witfoto’s op waarbij heden en verleden volledig in elkaar vervloeien.
 
6bd8575e-vaten kade  mannen
De kades van Schiedam
 
De fotograaf/fotoredacteur Hans Pattist speurde naar oude beelden. Verdwenen distilleerdersbedrijven als Meder, Wenneker en Van der Valk komen onder zijn handen weer tot leven evenals de albums van bekende familiedynastieën uit de jeneverindustrie.
 
Openingstijden
Stedelijk Museum Schiedam     vr, za, zo | 12.00 - 17.00 uur | entree gratis via de toegang op het plein
Stichting Mooi Werk                   vr, za, zo | 11.00 tot 17.00 uur | entree gratis