OOG IN OOG

OOG IN OOG
TOPSTUKKEN 
T/M 21 JANUARI 2018

Op deze tentoonstelling ontmoet je allerlei mensen. Ze torenen boven je uit, zoals het meisje in Hollandse klederdracht met een sexy twist van Charlotte Schleiffert. Of ze liggen juist languit aan je voeten. Denk aan het vlammend rode Feestbeest, een levensgroot, aaibaar wezen van textiel van kunstenaar Karin Arink. Je staat letterlijk oog in oog met allerlei figuren op schilderijen en tekeningen, foto's en bewegend beeld. 

 
Karin Arink met haar Party Animal kleiner
Karin Arink bij haar Feestbeest

Zwembadschoentjes
Bijzonder is dat bezoekers ook in de kunstwerken kunnen ‘verdwijnen’. Trek een soort zwembadschoentjes aan en ga ín de beroemde zwart-witte pluche Soft Living Room van Maria van Elk. De losse onderdelen kun je ook verplaatsen. Of stap in het veelkleurige werk van Fransje Killaars: Non stop Paris. Alle kunstwerken van Oog in Oog komen uit de collectie. Het museum verzamelt al bijna zeventig jaar eigentijdse kunst. Met steun van de gemeente Schiedam, landelijke fondsen en de Vrienden van het museum. De collectie is eigendom van de gemeente Schiedam en dus van alle Schiedammers.

Restauratie van het werk Soft Living Room van Maria van Elk door Katja van de Braak 1
Speciaal voor de tentoonstelling maakte Katja van de Braak de Soft Living Room van Maria van Elk weer helemaal mooi.

Mannen
Het museum dankt een groot aantal werken aan schenkingen van particulieren en kunstenaars. Soms koopt het museum ook zelf. Op de tentoonstelling zijn drie recente aanwinsten te zien, waaronder het zwart-witte werk van Nik Christensen. Op dat grote werk van zo’n drie bij bijna vier meter zit een man, gehurkt in een soort tropenlandschap. Verspreid door de tentoonstelling komen we ook een man tegen in het bos en op een wereldbol, werk van de kunstenaars Alex van Warmerdam en Andrei Roiter dat al langer in de collectie zit.

Oog in Oog - werken1
Alex van Warmerdam, Man in bos, 2000
 
Nederlanders
Christensen werkt al jaren in zwart-wit. In een interview zei hij: ‘Ik raak alleen maar in de war van kleur.’ Zijn werk hangt bij ander zwart-wit werk, waaronder het geliefde reliëf van Jan Schoonhoven en de recente schenking van een beeld van Heringa/Van Kalsbeek. Oog in Oog bevat werk van Nederlandse kunstenaars, waarvan enkele in Schiedam werk(t)en, onder wie Daan van Golden, Sjef Henderikx en Gerard van Soest.

Nik Christensen in het Stedelijk Museum Schiedam kleiner
De nieuwe aanwinst van Nik Christensen

Tickets
Klik hier om online tickets te kopen