Marcel van Eeden

MARCEL VAN EEDEN
CIRCUS HENNY
14 OKTOBER T/M 21 JANUARI 2018
 
De internationaal geroemde kunstenaar Marcel van Eeden maakte een serie tekeningen met Schiedam in de hoofdrol. Daarvoor daalde hij af in de geschiedenis van de stad, naar de tijd vóór zijn geboortejaar 1965. Het resultaat is een fictief, raadselachtig verhaal met een onderhuidse spanning. De serie is in opdracht gemaakt voor de NOG Collectie. Het museum is sinds 2013 verantwoordelijk voor het beheer van deze collectie. English version
 
Tickets
Klik hier om online tickets te kopen

(On)waar
Marcel van Eeden zoomt al zo’n dertig jaar in op de wereld voordat hij bestond. ‘Juist door die verhalen probeer ik de tijd tot leven te wekken’, zegt hij. ‘Als een historicus zoek ik bouwstenen; afbeeldingen en teksten van vroeger. Die plak ik op een logische manier aan elkaar.’ Het verhaal dat zo ontstaat, is waar (want historisch gebeurd) maar ook niet (want niet op deze manier).
 
henny 10
Marcel van Eeden, uit de serie Circus Henny, 2017
 
Circus Henny
Met de titel verwijst Van Eeden naar het Zwitserse circus Häni dat in het verleden door Europa reisde en ook Schiedam aandeed. De naam vernederlandste in het beter uitspreekbare Circus Henny. Bij de teksten die Van Eeden gebruikte, liet hij zich inspireren door de roman Verbrande Erven van Bordewijk. De novelle speelt in de voormalige Brandersbuurt in Schiedam, destijds de woonplaats van de schrijver.
 
Circus Henny 8
Marcel van Eeden, uit de serie Circus Henny, 2017
 
NOG Collectie
De NOG Collectie is eigendom van de Stichting Beheer SNS REAAL die jaarlijks een aankoopbudget beschikbaar stelt om de collectie uit te breiden. Aankopen worden afgestemd op de collectie van het museum met als doel om beide collecties wederzijds te versterken. De kunst van zowel het museum als de NOG Collectie gaat over mensen, menselijke verhalen en persoonlijke verhoudingen tot de wereld.
 
Circus Henny 4 
Marcel van Eeden, uit de serie Circus Henny, 2017
 
Sponsors
Sponsorbalk Marcel van Eeden