KSENIA GALIAEVA

KSENIA GALIAEVA
ALLES IS ZOALS HET MOET ZIJN
14 OKTOBER 2017 T/M 21 JANUARI 2018
 
De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam. English version
 
Tickets
Klik hier om online tickets te kopen

Eerste solo en afscheid
Voor Galiaeva is het de eerste tentoonstelling in een Nederlands museum. Tegelijkertijd markeert Alles is zoals het moet zijn het afscheid conservator Wilma Sütö. De tentoonstelling is na 11 jaar haar laatste bij het museum.

 Motto
De titel van de tentoonstelling komt uit een gedicht van Nabokov. Daaruit komt onderstaande strofe die als motto geldt voor al het werk van Galiaeva:
The mirror brims with brightness
a bumblebee has entered the room and bumps against the ceiling.
Everything is as it should be, nothing
will ever change, nobody will ever die.  
 
Ksenia Galiaeva Unreal Estate 2014 1
Ksenia Galiaeva, Unreal Estate, 2014
 
Dagelijks leven
Galiaeva verhuisde op haar negentiende van haar geboorteland Rusland naar Nederland, waar ze studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch en Breda. Ze woont in Antwerpen en geeft les aan de kunstacademie in Rotterdam. Al jaren fotografeert ze het dagelijks leven rond het zomerhuis van haar ouders. We zien haar vader en moeder een boek lezen in een tuin, groente snijden op de keukentafel, telefoneren en scharrelen in de tuin.
 
img160
Ksenia Galiaeva, Unreal Estate, 2014
 
Ode aan haar ouders
De foto’s doen denken aan vakantiefoto’s. Maar Galiaeva doet meer doordat ze haar familieleden in een mythe verandert; een ode aan haar ouders en hun levenswijze. Zij zijn de hoofdrolspelers, gewend aan de camera. Soms grijpt Galiaeva zelf in. Dan laat ze de gezichten van het hele gezin met spiegels omlijsten en weerkaatsen. De titel van deze serie - Unreal Estate - is een woordspeling op de Engelse term voor ‘onroerend goed’ (real estate). De foto’s zijn niet alleen waarheidsgetrouw, maar ook een spel met herinneringen: een gedroomde weergave van de werkelijkheid.
 
img164
Ksenia Galiaeva, Unreal Estate, 2014
 
Wolkenluchten
Nieuwe foto’s tonen het uitzicht uit haar eigen huis, met vier verticale ramen als een kamerscherm vol wolkenluchten en gouden zonlicht. Ze vormen een venster op verre horizonten. Naar buiten kijken is een vorm van meditatie voor Galiaeva. De laatste jaren werkte ze in ateliers in Zuid-Korea en Japan waar ze terecht kwam in landschappen die ze eerder alleen kende als afbeeldingen op kamerschermen en van schilderijen.
 
img326
Ksenia Galiaeva, Unreal Estate, 2014
 
Sponsors
Sponsorbalk Stanley en Ksenia