HOLLANDSE NIEUWE

HOLLANDSE NIEUWE
23 JUNI T/M 30 SEPTEMBER 2018
 
Het Stedelijk Museum Schiedam kocht vorig jaar zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix die vanaf 23 juni ook exposeert, verwierf het museum twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren. De recente aanwinsten zijn nu te zien op de tentoonstelling Hollandse nieuwe. Eerder hing het werk in SCHUNCK*, Heerlen. Sinds dit jaar stemmen de musea hun verzamelbeleid op elkaar af. 
 
Gender
Van Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981), winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2017, verwierf het museum een sculptuur uit de serie Four Seasons of Women Tragedy: Summer (2017). Gender en persoonlijke ervaringen komen daarbij samen. De vier seizoenen ziet Wang als metafoor voor het vrouwenleven. Kleren, altijd van het Franse merk Agnès B, spelen een belangrijke rol. De keien om de sculptuur komen uit de Maas bij Rotterdam waar Wang woont en werkt.
 
Evelyn Taocheng Wang - Four Season of Women Tragedy - Galerie Fons Welters Amsterdam - Photo Gert Jan van Rooij 12 verkleind
Evelyn Taocheng Wang, Four Season of Women Tragedy: Summer, 2017. Fotografie Gert Jan van Rooij 
 
Onmogelijkheid om samen te leven
And life is over there (2014) is de titel van de aankoop van Femmy Otten (Amsterdam 1981), winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013. Otten tekent en maakt sculpturen. De titel van het lindehouten beeld ontleende ze aan een gedicht van Emily Dickinson over de onmogelijkheid om als man en vrouw samen te leven. De vormen van haar sculpturen ontstaan associatief en lijken op klassieke beelden.
 
025.GAL.WELTERS-FEMMY OTTEN 2014 -PH.GJ
Femmy Otten, And life is over there, 2014. Gert Jan van Rooij
 
Onderwaterstillevens
De in scène gezette foto’s van Elspeth Diederix (Nairobi 1971) zien er bij vlagen surrealistisch uit. Haar wereld oogt mooier of fantastischer dan de werkelijkheid, ook zonder Photoshop. Diederix maakte de twee aangekochte onderwaterstillevens Colorshape en Shape Two (2017) op de bodem van de Zeeuwse wateren. Tegelijkertijd is haar werk te zien bij de tentoonstelling De tuinen van Elspeth Diederix, van 23 juni tot en met 30 september 2018.
 
Elspeth Diederixs 2017 Colorshape  90 x 60
Elspeth Diederix, Colorshape, 2017
 
2017 Shapetwo 90x 60cm
Elspeth Diederix, Colorshape, 2017
 
Late oeuvre
Afgelopen jaar overleed Daan van Golden (Rotterdam 1936 - Schiedam 2017), de kunstenaar die decennia in Schiedam woonde en werkte. Hij bouwde een oeuvre op waarin abstractie, popart en conceptuele kunst samensmelten. Met de aankoop van Heerenlux heeft het museum nu ook een schilderij uit zijn late oeuvre. De titel van het schilderij ontleende de kunstenaar aan het merk van de gebruikte verf.
 
Daan van Golden Heerenlux 1996 verkleind
Daan van Golden, Heerenlux, 1996. Fotografie:Tom Haartsen
 
SCHUNCK*
De tentoonstelling Hollandse Nieuwe is het vervolg op New Arrivals met nieuwe aanwinsten uit de gemeentelijke collectie SCHUNCK* en de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Deze twee musea luiden daarmee hun samenwerking op collectiegebied in, die is ontstaan uit de gedeelde opvattingen over artistieke kwaliteit en relevantie. De collecties vullen elkaar bovendien uitstekend aan. Vanwege de samenwerking kende het Mondriaan Fonds voor twee jaar extra aankoopbudget.
Christie Van Der  Haak  Heda
Christie van der Haak, Heda, collectie SCHUNCK*
 
Daniel van Straalen 1
Daniel van Straalen, When you're anywhere and someone says anything, 2016
 
Met dank aan
Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, NOG Collectie, SDAM