WINNAAR VOLKSKRANT BEELDENDE KUNST PRIJS 2018

Anne Geene wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018
Het werk 'verbaast vanwege zijn gekte’
 
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 is toegekend aan Anne Geene (Breda, 1983). De jury onder voorzitterschap van oud-minister Jet Bussemaker ziet de winnaar als 'meest complete kandidaat'. Het werk van Geene dat zijn inspiratie vindt in de natuur 'verbaast vanwege zijn gekte, getuigt van vakmanschap en het viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen', aldus het juryrapport.

Ook het publiek dat in het museum en online kom stemmen, kiest voor Anne Geene. Lees verder.
 
 MG 8256
Oud-minister Jet Bussemaker overhandigt Anne Geene de cheque van € 10.000. Fotografie: Adriaan van der Ploeg

In4Art
De kunstenares kreeg de prijs van € 10.000, beschikbaar gesteld door In4Art, organisatie voor talentontwikkeling in de kunst, zondag in de uitzending van AVROTROS Kunstuur. De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar onder de 36 jaar en gaat verzegeld van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.

Optimistisch en open pleidooi
Voor dit zijn voorgedragen, naast winnaar Geene:  Kevin Osepa, Rosa Johanna, Feiko Beckers en Benjamin Li. Deze elfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs verenigt volgens de jury vijf zeer uiteenlopende kandidaten, zowel in leeftijd, interesse als aanpak. 'Er is grote urgentie maar geen fatalistische nood bij deze kunstenaars en dat leidt tot werk dat een optimistisch en open pleidooi is voor verschillende posities in de kunst en in de samenleving.'

Anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman
De keuze van de jury voor Anne Geene, voorgedragen door scout en oud-museumdirecteur Wim Pijbes, was eensluidend: 'Deze kunstenaar richt met grote vanzelfsprekendheid onze blik naar de rijkdom en verscheidenheid van de natuur die zich zo achteloos onder onze ogen, handen en voeten bevindt. Bovendien laat het de toeschouwer lachen om fenomenen die niet in woorden te vatten zijn; dit zijn anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman in een beeld.

Nu te zien
De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bestaat uit: Jet Bussemaker (oud minister van OCW), Lene ter Haar (artistiek directeur SCHUNCK*), Femmy Otten (winnaar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013), Rodolfo Groenewoud van Vliet (oprichter In4Art) en Sacha Bronwasser (criticus de Volkskrant). De tentoonstelling is te zien tot en met 15 april in het Stedelijk Museum Schiedam. Publiek kan tot 25 maart stemmen voor de Publieksfavoriet.

Anne Geene met scout Wim Pijbes Kim van Dee 1 verkleind
Anne Geene met haar scout Wim Pijbes. Fotografie Kim van Dee
 
Juryrapport
Genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018
Kevin Osepa (1994), voorgedragen door beeldend kunstenaar en curator Patricia Kaersenhout
Rosa Johanna (1991), voorgedragen door grafisch ontwerper Irma Boom.
Anne Geene (1983), voorgedragen door Wim Pijbes, directeur stichting Droom en Daad
Benjamin Li (1985), voorgedragen door Jan van den Broek en Sietske van Zanten, directeur en conservator Lisser Art Museum (LAM)
Feiko Beckers (1983), voorgedragen door Eelco van der Lingen, conservator Fries Museum
 
Het juryrapport
De elfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs verenigt vijf zeer uiteenlopende kandidaten, zowel in leeftijd, interesse als aanpak. Er is ook een overeenkomst: altijd is de persoonlijke gedachtewereld het uitgangspunt, maar de blik blijft naar buiten gericht. Typerend is het gemak waarmee verschillende disciplines gecombineerd worden, een teken des tijds.
 
Een optimistisch en open pleidooi
Naast onderwerpen als natuur, het sociale verkeer en de kunstgeschiedenis valt de nieuwe aanpak van identiteitskwesties op. Hier is duidelijk een jongere generatie aan het woord. Er is grote urgentie maar geen fatalistische nood bij deze kunstenaars en dat leidt tot werk dat een optimistisch en open pleidooi is voor verschillende posities in de kunst en in de samenleving.
 
De jury over de genomineerden
Kevin Osepa, de jongste van de genomineerden, verrast met de volwassen, originele omgang met zijn Curaçaose/Nederlandse afkomst. Ook blaast hij op lichtvoetige wijze magie door de zaal; een grote belofte. De bezonken houding van de abstract schilderende Rosa Johanna is bijzonder. Dat ze tegelijkertijd als curator het tentoonstellen onderzoekt getuigt van analytisch vermogen en lef. Anne Geene laat een aanstekelijke nieuwsgierigheid zien, ze classificeert en ordent en weet dan, altijd weer via de fotografie, een geheel eigen en gelaagde variant van wetenschap te bedrijven. Benjamin Li graaft onbekommerd in zijn Nederlands-Chinese afkomst en de plaats daarvan in Nederland – een zelden belicht onderwerp. Hij hanteert daarbij steeds verrassende uitingsvormen en dat maakt indruk. En in het verheffen van sociaal ongemak en maatschappelijk conventies tot kunst is Feiko Beckers een geheel eigenstandig fenomeen. Ook in de vorm die hij gebruikt, een combinatie van performance en sculptuur, is hij volstrekt origineel.
 
Werk van Anne Geene met bezoekers Fotografie Kim van Dee 1 verkleind
Bezoekers bij het werk van Anne Geene. Fotografie Kim van Dee

De beslissing
De jury is na zorgvuldig beraad unaniem tot een winnaar gekomen. De winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 gaat naar de kunstenaar die als ‘de meest volledige kandidaat’ is gezien. Dit werk kan bewonderd worden om zijn gedetailleerdheid, het verbaast in zijn gekte, het getuigt van technisch vakmanschap en het viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen. Bovendien laat het de toeschouwer lachen om fenomenen die niet in woorden te vatten zijn; dit zijn anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman in een beeld. Het is, zoals een jurylid zei 'geweldig om  te zien dat dit tevergeefs rubriceren van de wereld zo troostend kan zijn.'
De jury ziet constante kwaliteit in het werk tot nu toe, maar ook grote potentie in de onderzoekende houding van de kandidaat en in het vermogen op verschillende podia en in verschillende uitdrukkingsvormen herkenbaar te blijven. Door steeds terug te keren naar de positie van fotograaf wordt een extra laag aan het werk toegevoegd. Bovendien richt deze kunstenaar met grote vanzelfsprekendheid en plezier onze blik naar de rijkdom en verscheidenheid die zich zo achteloos onder onze ogen, handen en voeten bevindt. De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 gaat naar: Anne Geene.

Jury
De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bestaat uit: Jet Bussemaker (voorzitter, oud minister van OCW), Lene ter Haar (artistiek directeur SCHUNCK*), Femmy Otten (beeldend kunstenaar en winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013), Rodolfo Groenewoud van Vliet (oprichter In4Art) en Sacha Bronwasser (criticus de Volkskrant)

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor jonge beeldend kunstenaars t/m 35 jaar, ingesteld in 2006. De prijs is een samenwerking tussen De Volkskrant, AVROTROS, het Stedelijk Museum Schiedam en In4Art. De prijs wordt in 2018 voor de elfde keer uitgereikt, de winnaar is op 25 februari 2018 in het programma Kunstuur van AVROTROS bekendgemaakt. Het prijzengeld bedraagt €10.000,- en is beschikbaar gesteld door In4Art.
De tentoonstelling van alle vijf genomineerden is t/m 15 april 2018 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Ter plaatse en online kan gestemd worden voor de publieksfavoriet. De winnaar van deze prijs wordt in het museum bekendgemaakt op 2 april en ontvangt €1.500.