KUNST VAN VREDE

KUNST VAN VREDE
8 MAART T/M 11 MAART 2018
 
Vredesweek 2017
De Werkgroep Vredesweek Schiedam heeft tijdens de Vredesweek in september 2017, samen met Vluchtelingenwerk en de stichting Zona Franca, het project ‘Kunst van Vrede’ vormgegeven. In dit community art project hebben 19 deelnemers, waarvan 17 vluchtelingen met verblijfsvergunning, zelf de beelden gezocht en op de doeken geschilderd. De kernvraag in de zoektocht naar beelden was: op welk moment van hun leven in Nederland ze ‘vrede’ hebben gevoeld.
 
Doek-3
 
 
Vrede in Schiedam ervaren
Na een dialoogmiddag over de kernvraag en twee dagen schetsen, werden een aantal beelden uitgekozen en op de doeken getekend en geschilderd. De serene beelden van het leven in vrede, staan op de doeken in contrast met de verschrikking van de oorlog. In dit proces werden de deelnemers begeleid door drie kunstenaars, ook ooit naar Nederland gevlucht: Mosab Anzo uit Syrië, Houman Esmail Nia uit Iran en Juan Heinsohn uit Chili. Alle drie zijn ze actief in projecten van stichting Zona Franca.
 
Doek-2
 
 
Vanuit JB12 naar de stad
Voor de realisatie van de schilderijen werd onderdak gevonden in JB12, de voorlopige woonvoorziening in Nieuwland. Hier werden in 2016 en 2017 statushouders opgevangen, in afwachting van een definitieve huis in Schiedam. In november zijn vandaar de vier schilderijen een tournee door Schiedam begonnen, ook op zoek naar een definitief huis. Eerst waren de doeken te zien bij Vluchtelingenwerk, daarna in De Ark (Schiedam Noord), vervolgens tijdens de kerstperiode in de Grote Kerk, later bij het Apostolisch Genootschap (Schiedam Noord) en recent in het Stadskantoor Schiedam. Nu, vanaf 8 tot 11 maart, zijn de doeken in het Stedelijk Museum Schiedam te zien. De toegang voor het project Kunst van Vrede is gratis.
 
Doek-1
 
 
Feest op 11 maart
Op zondag 11 maart, vanaf 15.00 uur, wordt de expositie in het Stedelijk Museum Schiedam afgerond met een feestelijk programma open voor alle Schiedammers. Op deze middag vertellen deelnemers aan het project over hun werk, worden gedichten, geïnspireerd door de schilderijen, voorgedragen en zal er muziek gemaakt worden. De toegang voor dit programma is ook gratis.
 
DSC03128