Publieksprijs Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs: Publiek kiest voor Anne Geene

 

Anne Geene (Breda, 1983) is de Publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018. Ze won eerder al de juryprijs. Het publiek dat zowel online als op de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam kon stemmen, koos Geene boven de vier andere genomineerden: Kevin Osepa, Benjamin Li, Feiko Beckers en Rosa Johanna. Het werk van de vijf genomineerden is nog tot en met 15 april te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. | lees verder over de tentoonstelling van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

 

Anne Geene wint publieksprijs VKBKP. Foto Pauline Niks kleiner

Anne Geene (r) met jurylid Sacha Bronwasser. Fotografie: Pauline Niks

 

Verbazingwekkend, mooi, origineel en eigen

'Verbazingwekkend, mooi, origineel en eigen', schreef een van de bezoekers van het museum die op Anne Geene heeft gestemd. In totaal zijn 2.066 stemmen uitgebracht op de vijf kandidaten. Winnares Geene was blij met de publiekswaardering: 'Dat zijn toch meer mensen dan de jury', zei ze lachend bij de prijsuitreiking. Naast de € 10.000 van de vakprijs ontvangt Anne Geene nu nog € 1.500 als publieksfavoriet. Het is de tweede keer in de 11-jarige geschiedenis van de prijs dat de vakjury dezelfde kunstenaar verkiest als het publiek. Vier jaar geleden zette Floris Kaayk de publieksprijs én juryprijs op zijn naam.

 

Natuur

Het werk van Geene vindt zijn inspiratie in de natuur. Het zijn verzamelingen die getuigen van een drang om te rubriceren, maar ook te bewerken en manipuleren. Het werk van Geene 'verbaast vanwege haar gekte, getuigt van vakmanschap en het viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen', aldus de vakjury, die werd voorgezeten door oud-minister van Cultuur Jet Bussemaker. De vakprijs is eind februari uitgereikt.

 

 
Anne Geene wint publieksprijs VKBKP. Foto Pauline Niks 2 kleiner

Anne Geene. Fotografie: Pauline Niks

 

Samenwerking

De publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs voor jong kunsttalent tot 36 jaar is 2 april uitgereikt in het Stedelijk Museum Schiedam. Daar is nog tot en met 15 april het werk van de vijf kunstenaars is te zien. Het is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, AVROTROS, de Volkskrant en In4Art, een organisatie voor talentontwikkeling in de kunst.