DE TUINEN VAN ELSPETH DIEDERIX

DE TUINEN VAN ELSPETH DIEDERIX
23 JUNI T/M 30 SEPTEMBER 2018
 
Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) dat deze zomer in het Stedelijk Museum Schiedam hangt, ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.
 
Schrijver, vriend en bewonderaar Tommy Wieringa verrichtte de opening. Lees hier zijn toespraak. 

The Miracle Garden
De kleurige klimplanten (lathyrus) op het plein voor het museum ziet Diederix als een sateliettuin van haar project The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam. Op die plek ensceneert ze haar bloemstillevens zo dat het net lijkt alsof de gefotografeerde bloemen uit een andere werkelijkheid komen. Haar sneeuwklokje is een soort bloemenwonder. In de museumzaal van The Miracle Garden in Schiedam toont ze een film die je meeneemt naar deze tuin. De kleine videoportretten van bloemen zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.
 
Elspeth Diederix Lathyrus America Miracle 04 2018
Elspeth Diederix, Lathyrus America (Miracle #04), 2018
 
Kunstenaar, hovenier en duiker
Elspeth Diederix studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2002 kreeg ze de Prix de Rome voor haar fotografie, één van de belangrijkste staatsprijzen van Nederland. Ze exposeert in binnen- en buitenland en is ook hovenier en duiker. Tijdens haar duikexcursies maakt ze onderwaterfoto’s, waarvan het museum er twee aankocht. Die zijn nu voor het eerst te zien. In die zaal staat ook een groot aquarium met een model voor een onderwatertuin.
 
Elspeth Diederix Colorshape 2017 klein
Elspeth Diederix, Colorshape, 2017. Collectie Stedelijk Museum Schiedam
 
Onderwatertuin
‘Nederland heeft een onderwatersculptuurtuin nodig’, vindt Diederix. Boven water zijn overal parken, onder water is niets. De pijlers met waterplanten en schelpen onder een pier inspireerden haar om een ruimtelijke sculptuur te maken. Die kan helemaal begroeid raken met onderwaterleven, waardoor je een soort tuin krijgt waar je doorheen kunt zweven. Ligt het aan Diederix dan komt deze eerste Europese onderwatertuin in de Zeeuwse wateren.
 
Elspeth Diederix Azalea 2003
Elspeth Diederix, Azalea, 2003
 
Beeldentuin
Onderdeel van de tentoonstelling is een beeldentuin, waarvoor Diederix beelden en schilderijen uit de museumcollectie koos. Dat werk van onder andere Daan van Golden en Carel Visser wordt gecombineerd met dat van Diederix. Ook geeft De tuinen van Elspeth Diederix inzicht in het werkproces van de kunstenaar. Op de tweede verdieping van het museum neemt ze je mee in haar experiment.
 
Elspeth Diederix Miracle 03 2018
Elspeth Diederix, Miracle #03, 2018
 
Experiment
Ze is gefascineerd door het veredelen van nieuwe bloemen. ‘Als kweker kun je de strepen en patronen op bloemen beïnvloeden. Vanuit die fascinatie maak ik nieuwe bloemen.’ Deze meer dan honderd foto’s kunnen bezoekers op de tentoonstelling zelf gewoon doorbladeren. Ze maken deel uit van een andere tuin: The Studio Garden. Die naam verwijst naar haar blog en de tuin bij haar atelier.
 
Elspeth Diederix Rainbow Thistle 2016
Elspeth Diederix, Rainbow Thistle, 2016
 
Kamerplant-vakantie
Gaat u deze zomer met vakantie? Breng dan uw kamerplanten naar het museum. We omringen ze met liefde zodat ze ook bij ons een leuke tijd hebben. Ze krijgen een mooi plekje, elke dag water en vriendelijke woorden. Elke week kunnen uw planten luisteren naar stadsorganist Arjen Leistra die op het orgel oefent en misschien worden ze wijzer van de lezingen en gesprekken in hun nabijheid? Zorg wel dat uw planten niet ziek zijn of ongedierte herbergen. Aanmelden hoeft niet. U kunt uw plant(en) afgeven bij onze informatiebalie.
 
Elspeth Diederix Yellow String 2014
Elspeth Diederix, Yellow String, 2014

Activiteiten
Bij de tentoonstelling is ook van alles te doen. Denk aan een fotowedstrijd, workshops en rondleidingen Kijk daarvoor hier.
 
Sponsoren
Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, SDAM