Bijeenkomst Uit het depot

Bijeenkomst in het Stedelijk Museum Schiedam over de historische collectie
Wat hebben we? Wat missen we? En wat zoeken we?
 
Wat moet het Stedelijk Museum Schiedam met een paar koekjes? Ze werden in 1944-1945 door de Geallieerden uit het vliegtuig gedropt vanwege de hongersnood en zitten al geruime tijd in de historische collectie. Wat heeft het museum in bezit? Wat missen we? En wat gaan we verzamelen? Om die vragen draait het tijdens de bijeenkomst Uit het depot: werk in uitvoering op donderdagavond 14 juni om 20.00 uur of zaterdagmiddag 16 juni 2018 om 15.00 uur in het Stedelijk Museum Schiedam.
 
Bijeenkomsten
Er zijn twee (gratis) bijeenkomsten, zodat er zo veel mogelijk mensen kunnen komen. Iedereen is welkom. Aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl is fijn. Tot en met zondag 17 juni kan iedereen nog in het museum terecht om 1.000 historische voorwerpen te bekijken, 10% van alles wat het museum in bezit heeft. Eerder al konden bezoekers meedenken over de toekomst van de historische voorwerpen en verhalen te delen. Met die hulp wordt duidelijk wat de hiaten zijn en wat we kunnen verzamelen.
 
Van wie waren de koekjes?
Tijdens de bijeenkomst op donderdagavond 14 juni vertelt museumdirecteur Deirdre Carasso over de reacties van de afgelopen weken. Van de koekjes weten we nu dat het zeekaken zijn. In zijn boek De eeuw van mijn vader schrijft Geert Mak dat Schiedamse kinderen erom bedelden bij vissers. De biscuitjes zijn zeer voedzaam, vandaar ook dat ze werden gedropt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar van wie waren ze? Waarom werden ze niet opgegeten? En moet het museum de koekjes bewaren?
 
Rood, groen, oranje
Dieuwertje Wijsmuller, expert in collectievorming, en projectleider Leonie Wingen geven tijdens de bijeenkomst inzicht in de discussies. Bewaart het museum bijvoorbeeld een blokkendoos van een Schiedamse familie of hoort het speelgoed eerder thuis bij het Speelgoedmuseum? U hoort meer over het proces van waarderen, de dilemma’s en de keuzes. Er zijn drie uitkomsten mogelijk: het object hoort thuis in de collectie (groen), het object hoort niet thuis in de collectie (rood), we weten er te weinig van om te beslissen (oranje).
 
 
Koekjes die de Geallieerden in de hongerwinter 1944-1945 in het westen van Nederland uit hun vliegtuigen wierpen. Ze zijn verpakt in oktober 1944. Collectie Stedelijk Museum Schiedam.
Koekjes die de Geallieerden in de hongerwinter 1944-1945 in het westen van Nederland uit hun vliegtuigen wierpen. Ze zijn verpakt in oktober 1944. Collectie Stedelijk Museum Schiedam.
 
 
Met dank aan
Uit het depot: werk in uitvoering wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen en het De Groot Fonds.