Agenda

WORKSHOP VELD & VAAS: BLOEMEN ALS EXPRESSIEMIDDEL
Zo 23 september 2018, 14.00 - 16.00 uur
Tijdens deze cursus gebruik je bloemen in plaats van verf. Landschapshistoricus/kweker Mariette Kamphuis en kunstenaar/florist Denise Collignon van VELD & VAAS nemen je mee in hun bloemenwereld. Na afloop neem je je eigen 'bloemwerk' mee naar huis.
Kosten, € 37,50 pp (incl. tentoonstellingsbezoek)
Lees verder
 
FOTOWEDSTRIJD
Deel je foto’s van je meest fotogenieke, wonderlijke groen, je favoriete wilde bloem of je magische tuin en win jouw foto op dibond! Meedoen kan via Instagram. Om mee te doen: Upload je foto naar Instagram en tag @museumschiedam, @still___ en #fotogeniekgroen. Laat ons weten wat #fotogeniekgroen voor jou betekent Twee keer per week zal @still___ haar favoriet uitlichten en bij de finissage van De tuinen van Elspeth Diederix op 30 september 2018 maakt een vakjury met onder andere kunstenaar Elspeth Diedrix de winnaar bekend. Insturen kan tot en met 9 september 2018. 
 
EXCLUSIEVE BEZICHTIGING 500 PIKANTE TEKENINGEN VAN EDGARD TYTGAT

Ma 20 augustus 2018, 15.00 - 16.00 en 16.00 - 17.00 uur, VOLGEBOEKT

Tijdens deze exclusieve bijeenkomst bekijken we alle ruim 500 tekeningen van Edgard Tytgat. Wim Noordhoek, Tytgat-fan, radiomaker, journalist en schrijver, vertelt erover. Huit dames et un monastère is een sleutelwerk in Edgard Tytgats oeuvre. Hij maakte deze pikante verhalen, waarin vrouwen uit zijn jeugd een hoofdrol spelen tijdens Tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Gratis, excl. museumentree.
Lees verder
 
RONDLEIDING, EXCLUSIEF VOOR MUSEUMKAARTHOUDERS
7, 28 en 31 augustus, 11.30 - 12.15 uur, VOLGEBOEKT
Directeur Deirdre Carasso vertelt over haar lievelingskunstenaar Edgard Tytgat.
Lees verder
 
WORKSHOP HOMO BOTANICUS FOTOGRAFICUS
Zo 2 september, 13.15 - 16.30 uur
Tijdens deze 3,5 uur durende workshop in het Stedelijk Museum Schiedam krijg je inzicht in de betoverende geschiedenis van de Botanische fotografie.  Naast dat we inspirerende vormen en stromingen met je bespreken, die deze kunstvorm rijk is, gaan we samen op rondleiding langs het werk van Elspeth Diederix en aan de slag. Met je eigen digitale camera experimenteer je met fotografie van planten en bloemen middels micro onderwaterfotografie, collages, stillevens en kunstfotografie.
Kosten, € 28,00 pp (incl. tentoonstellingsbezoek)
Lees verder
 
RONDLEIDING DOOR STADSORGANIST ARJEN LEISTRA
Za 8 september 2018, 10.00 – 11.00
Stadsorganist Arjen Leistra, bekend van de maandelijkse Bach lunchconcerten in het museum, geeft een rondleiding in de kapel en zal het prachtige gerenoveerde Hess orgel bespelen. Vanaf oktober is Arjen Leistra weer terug voor de maandelijkse vrijdagmiddagconcerten.
Gratis, excl. tentoonstellingsbezoek
 
DANSVOORSTELLING (h)OOGstraat
Za 8 en zo 9 september 2018, 12.00 en 15.00, plein Stedelijk Museum Schiedam en Museumkwartier
Een dansvoorstelling op locatie van Liat Magnezy. Zoals zoveel Nederlandse winkelstraten had de Hoogstraat naast haar commerciële functie van oudsher ook een belangrijke sociale functie. De straat werd gebruikt om te flaneren, het wandelen om te zien en gezien te worden. De voorstelling wil deze functie in ere herstellen. Door het publiek te verleiden om zich van onderdeel naar onderdeel te bewegen zal het in een wandeling van rond een uur de hele voorstelling kunnen zien en ervaren.
Gratis, excl. tentoonstellingsbezoek 
 
KINDERPLEINr
Za 29 en zo 30 september 2018, 11.00 - 17.00 uur
Tijdens de Brandersfeesten wordt het plein van Stedelijk Museum Schiedam weer omgetoverd tot een waar kinderfeest.
Hier kunnen de kunstenaars van de toekomst terecht voor creatieve workshops, fijne muziek en bijzondere rondleidingen door het museum.
Gratis, excl. tentoonstellingsbezoek
 
PRIJSUITREIKING FOTOWEDSTRIJD ELSPETH DIEDERIX
Zo 30 september 2018, 15.00 uur 
Wie heeft het meest fotogenieke groen gefotografeerd en wint daarmee de fotowedstrijd bij de tentoonstelling “De tuinen van Elspeth Diederix”? Op 30 september 2018 maakt een vakjury, met onder andere kunstenaar Elspeth Diederix, de winnaar bekend. Insturen kan tot en met 9 september 2018.
De prijsuitreiking is gratis toegankelijk, excl. tentoonstellingsbezoek
 
BACH OP VRIJDAG
5 oktober, 2 november, 7 december 2018, 12.30 - 13.00 uur
Na de zomerstop weer terug van weggeweest: Bach op Vrijdag. Elke eerste vrijdag van de maand in de periode oktober 2018 t/m juli 2019 geeft stadsorganist Arjen Leistra een lunchconcert op het historische Hess-orgel met werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750).
Gratis toegankelijk, een donatie wordt op prijs gesteld
 
SINTPALEIS
Zo 18 november t/m di 4 december 2018 
Sinterklaas en de Pieten logeren in het Stedelijk Museum Schiedam en jij kunt ze ontmoeten!
Kom gezellig langs voor Pietenpret en pepernoten!
Voor meer informatie: check de website en volg ons op social media.
Gratis, excl. tentoonstellingsbezoek
 
KERSTIVAL
Za 22 december t/m zo 6 januari, 11.00-17.00 uur
Tijdens de Kerstvakantie hoef je je niet te vervelen! Het museum organiseert een vol programma met dagelijks creatieve workshops, rondleidingen, speurtochten en feestelijke activiteiten voor het hele gezin. Laat je inspireren, kom lekker knutselen en ontdek het museum.
Gratis, excl. tentoonstellingsbezoek
 
SLOW ART ZONDAG
Elke eerste zondag van de maand, 14.00 - 14.25 uur en 14.30 - 14.55 uur
Je kunt natuurlijk een paar seconden naar een kunstwerk kijken maar wat gebeurt er als je de tijd neemt?
Gratis, aanmelden niet nodig
Lees verder
 
SPEURTOCHT ELSPETH DIEDERIX
Ga je mee op reis door de tuinen van Elspeth? Is het buiten te warm of te koud? Dan ‘duik’ je vandaag toch lekker in de onderwaterwereld van Elspeth Diederix! Deze kunstenaar neemt je mee op reis door haar onderwaterfoto’s, waarin je het kleurige waterleven uit onze eigen Zeeuwse Wateren ontdekt.
Gratis, excl. entree
Lees verder
 

FAMILIE DOBBELSPEL

Wil je samen naar kunst kijken, lekker fantaseren en spannende vragen beantwoorden? Dobbel jezelf dan door het museum. Vraag bij de balie naar het Museum dobbel spel. Geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar. 
 
ARRANGEMENT IN SAMENWERKING MET SDAM
Tuinparels in S’DAM – expo & wandeling
Za 7 juli 2018 – 15.00 uur, zo 2 september 2018 – 15.00 uur
Bezoek de tentoonstelling & ontdek de verborgen parels van stadspark De Plantage. Ben je een tuin- en groenliefhebber? Kijk dan je ogen uit tijdens de tentoonstelling De Tuinen van Elspeth Diederix en ga vervolgens mee op stap met de bomen- en groenexpert Huib Sneep. Ontdek één van de groenste ontmoetingsplekken in de stad, De Plantage, het oudste stadspark van Nederland. De wandeling duurt 1,5 uur.
Lees verder 
 
ARRANGEMENT IN SAMENWERKING MET SDAM
Kunst koken in S’DAM – expo & workshop
Aanvang kookworkshop 11.00 uur, einde 13.30 uur
Za 11 aug 2018, zat 8  en za 15 sept 2018
Bezoek de tentoonstelling & creëer een fleurige tentoonstelling op je bord. Verwen je smaakpapillen met een heerlijke bloemenlunch. Het is al eeuwen duidelijk: bloemen vervelen nooit. Je komt ze niet alleen tegen in je (moes)tuin, maar ook in d e kunst en zelfs op je bord. Wellicht krijg je er niet gelijk honger van. Toch zijn er aardig wat bloemen die je kunt eten. Schrijf je in voor een (eetbare) bloemenlunch-workshop En breng na de lunch een bezoek aan de tentoonstelling De tuinen van Elspeth Diederix. Lees verder
 
GIDSEN OP ZAAL
Woensdag, zaterdag en zondag, 13.00 – 15.00 uur
Samen met een gids de kunstwerken bekijken?  Laat u verrassen door wat u ontdekt.
 
RONDLEIDINGEN
Kom je met een groep naar het museum? Boek nu je rondleiding.
Reserveren via info@stedelijkmuseumschiedam.nl of 010-2463666
Aanmelden noodzakelijk via info@stedelijkmuseumschiedam.nl
maximaal 15 personen | 1 uur - € 80 | 1½ uur - € 110 per groep, exclusief entree museum 
 
RONDLEIDING & WORKSHOP
6 - 15 personen | 2 uur - € 25 per persoon | exclusief entree museum | 010-2463666
 
EDUCATIEF AANBOD VOOR SCHOLEN 2016/2017 ONLINE
Nieuwe tentoonstellingen zorgen vanzelfsprekend voor een nieuw educatief programma-aanbod voor scholen in Schiedam en omgeving. Bekijk online het nieuwe aanbod voor basis onderwijs en voortgezet onderwijs. Voor vroege boekingen hebben wij een leuke verrassing.
 

 
GROEPSACTIVITEITEN
Het museum biedt verschillende activiteiten voor groepen. Klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
Ha
Je moet in zijn werk duiken om hem te leren kennen’, vult Carpreau aan > dat vind ik niet zo een setrk citaat, zou ik weglaten
Misschien nog iets: niet onder te brengen in een stroming, maar toch direct herkenbaar
Paradijs werk is komt niet ;-(