Gebouw

Het Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van de oudste dijken van Schiedam: de Hoogstraat. Het gebouw was oorspronkelijk een gasthuis voor arme bejaarden en zieken. Bejaard was je al vanaf het veertigste levensjaar.

Het Schiedamse gasthuis werd in de jaren tussen 1262 en 1272 gesticht door gravin Aleida van Henegouwen, zuster van Willem III, de graaf van Holland. Op een kaart uit 1560 staat het Sint Jacobs Gasthuis, een kapel met aan weerszijden een vleugel en enkele huisjes, al op deze plek aan de Hoogstraat.

Aan het einde van de achttiende eeuw werd dit gebouw van één van de oudste instellingen van weldadigheid gesloopt om plaats te maken voor het huidige neoclassicistische gebouw. De regenten gaven de opdracht aan de van oorsprong Italiaanse architect Jan Giudici (1746-1819). Giudici ontwierp in deze periode nog drie andere gebouwen in Schiedam. Het nieuwe Sint Jacobs Gasthuis was in 1787 klaar. Het gebouw heeft duidelijk neoclassicistische kenmerken: het is symmetrisch in een eenvoudige U-vormige compositie. De twee vleugels zijn met elkaar verbonden door een kapel. De buitenzijde van de kapel heeft een sterk classicistische opbouw met fronton en kolossale zuilen. De twee vleugels lijken op eenvoudige woonhuizen uit die tijd. In de rechtervleugel woonden de vrouwen en in de linkervleugel woonden de mannen.

In 1934 verhuisden de bejaarden van het Sint Jacobs Gasthuis naar een nieuw, comfortabeler gebouw aan de Burgemeester Knappertlaan in Schiedam ontworpen door de Schiedamse architect Piet Sanders. Het oude Sint Jacobs Gasthuis had tijdelijk geen bestemming en diende voor allerlei doeleinden. In 1940 verhuisde het Stedelijk Museum Schiedam van de Sint Joris Doelen naar het oude Sint Jacobs Gasthuis. In de rechtervleugel, de vrouwenvleugel, waren de museumzalen en de kantoren. Op de zolder was het depot. De linkervleugel, de mannenvleugel, werd in 1966 ook in gebruik genomen als museum.
Van 2003 tot 2006 is het Sint Jacobs Gasthuis grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Het aantal tentoonstellingszalen is daarbij aanzienlijk toegenomen van vier naar elf. Op 8 april 2006 werd het museum feestelijk heropend door koningin Beatrix.
Eind 2013 is het entreegebied verhuisd naar straatniveau. Vanaf nu kunt u het museumcafé en de museumwinkel vinden in de Kapel.

Stedelijk Museum Schiedam 02 Large web

 

gebouw-gasthuis 1

Willem Troost, Tweede St. Jacobsgasthuis 1854, litho 12,4 x 20 cm