Maand van de Geschiedenis*
*Van zondag 29 september t/m donderdag 31 oktober
*Van zondag 29 september t/m donderdag 31 oktober
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen vinden activiteiten plaats door het hele land. In 2024 staat het thema ‘Echt nep’ centraal. Ook Stedelijk Museum Schiedam doet hier aan mee met verschillende activiteiten.
Vrijdag 11 oktober | Opening ‘Queer Horizons. Jongeren aan zet’
Op vrijdag 11 oktober, tijdens Coming-Outdag, opent in Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Queer Horizons. Jongeren aan zet in de Stadsgalerij. Deze tentoonstelling verkent aan de hand van kunst en de verhalen van de deelnemers het thema van queer identiteit. Samen met kunstenaar Leon Stoffelen reflecteren tien Schiedamse en Rotterdamse jongeren zowel op het LHBTIQA+ verleden van Schiedam als op hun eigen identiteit en toekomst. Tegelijkertijd belicht de tentoonstelling het leven van Jillis Bruggeman, misschien wel de bekendste persoon uit de LHBTIQA+ geschiedenis van Schiedam. Zijn verhaal wordt diezelfde dag ook toegevoegd aan Panorama Schiedam, de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de stad.
Zaterdag 19 oktober | Wikipedia Schrijfmiddag
De Schiedamse geschiedenis is divers en interessant, maar bij veel mensen nog niet zo goed bekend. Gelukkig kunnen we daar samen iets aan veranderen. Wikipedia is wereldwijd één van de meest bezochte websites en bevat enorm veel informatie. Maar toch ontbreken er nog wat Schiedamse verhalen. Iedereen kan, binnen de regels, informatie aan Wikipedia toevoegen.
Op 19 oktober gaan we met hulp van ervaren Wikipedia vrijwilligers én Schiedamse geschiedeniskenners, belangrijke Schiedamse personen en verhalen aan Wikipedia toevoegen. Een belangrijke vraag hierbij is: hoe achterhaal je wat er nu echt gebeurd is? Hoe onderscheid je fictie van realiteit?
Zondag 20 oktober | Instaprondleiding ‘Echt en Nep in de geschiedenis van Schiedam’
Tijdens deze rondleiding vertelt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart hoe ze te werk ging bij het kiezen van de verhalen voor Panorama Schiedam, een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Welke urban legend moest ze ontkrachten? En hoe vond ze verhalen die nog (bijna) niet bekend zijn en misschien een ander beeld van de stad laten zien dan mensen gewend zijn? En welke scènes in deze theatrale tentoonstelling zijn eigenlijk niet echt?
Op Coming-Outdag opent Stedelijk Museum Schiedam een tentoonstelling over queer identiteit, in het verleden en heden. Kun je laten zien wie je echt bent? Deze tentoonstelling wordt mede gemaakt samen met een groep queer jongeren.
Stedelijk Museum Schiedam doet onderzoek naar het leven van Jillis Bruggeman en probeert daarmee de mens die hij was beter te leren kennen.In 1803 wordt Jillis Bruggeman in Schiedam ter dood veroordeeld, omdat hij seks had met andere mannen. Zijn proces is het laatste in Nederland met een dodelijke afloop en is nauwkeurig gedocumenteerd. Maar één vraag blijft onbeantwoord: wie was hij écht?
Elke derde zondag van de maand kun je meedoen aan een instaprondleiding. Met deze rondleiding van een uur (her)ontdek je het museum en vertelt de museumdocent of een andere specialist je meer over een specifieke tentoonstelling.