Vacature: Zakelijk Leider*

*Voor 32 - 36 uur per week.

Het is niet meer mogelijk om op deze vacature te reageren.

Het Stedelijk Museum Schiedam is kunstmuseum en stadsmuseum ineen, in het prachtige achttiende-eeuwse Sint Jacobs Gasthuis in hartje Schiedam. We maken spraakmakende en herkenbare tentoonstellingen over naoorlogse beeldende kunst en organiseren activiteiten in en rondom het museum met kunstenaars en Schiedammers. De afgelopen jaren heeft het museum de deuren wagenwijd opengezet voor de stad. We staan bekend als een van de meest publieksvriendelijke musea van Nederland, dat veel samenwerkt en co-creëert met gemeenschappen. Dat blijven we de komende jaren doen; nieuw is daarbij de focus op jongeren en jongvolwassenen en sterke en concrete inzet op diversiteit en inclusie.

Wij zijn nu op zoek naar een ervaren en ondernemende zakelijk leider, die samen met de directeur de zakelijke koers van het museum bepaalt en ervoor zorgt dat onze organisatie en alle prachtige activiteiten organisatorisch en bedrijfsmatig zo goed mogelijk worden ondersteund.

Vanuit jouw enthousiasme voor het museum wil jij er met jouw expertise, kennis en team aan bijdragen dat de tentoonstellingen, educatie- en maatschappelijke programma’s en culturele activiteiten van het museum kunnen floreren. Daarbij ben jij verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van het museum. Met goed gevoel voor service en gastvrijheid zorg jij ervoor dat de publieksontvangst (kassa, winkel en horeca) op rolletjes loopt en de bezoeker zich welkom en ‘thuis’ voelt. Je bent zakelijk en efficiënt en wil de personele en administratieve organisatie zo professioneel mogelijk organiseren. Daarnaast ben je ondernemend en zie je voortdurend kansen, ook omdat je samen met de directeur verantwoordelijk bent voor de (groei van) externe inkomsten, waaronder via fondsenwerving en commerciële samenwerkingen.

Je bent lid van het management team van Stedelijk Museum Schiedam, dat wordt voorgezeten door de directeur, en verder bestaat uit het Hoofd Kunst en Geschiedenis, Hoofd Tentoonstellingen en Hoofd Publiek. De zakelijk leider is in voorkomende gevallen plaatsvervangend directeur. Je geeft bovendien leiding aan tien collega’s in vaste dienst die samen ‘team bedrijfsvoering’ vormen (financiën, P&O, facilitaire dienst, kassa/horeca/winkel en beveiliging).

De zakelijk leider is een strateeg en alleskunner tegelijk. Je staat met een been in de toekomst en een been op de werkvloer. Je bent daarom zowel ondernemend als pragmatisch, hands-on en oplossingsgericht. Je bent kundig, professioneel en consciëntieus, omdat je verantwoordelijk bent voor de financiële en personele organisatie (en administratie). Je ziet kansen voor professionalisering, efficiency en groei van inkomsten. Je bent in staat om strategisch naar de ontwikkeling en duurzaamheid van de organisatie te kijken, en de directeur daarover te adviseren. Je hebt richting je team een heldere, positieve en inspirerende leiderschapsstijl, passend bij een kleine, jonge, dynamische organisatie. Tussen deze competenties en taken schakel je eenvoudig.

Dit ga je doen:

 • Je neemt tweewekelijks deel aan het Management Team en adviseert en ondersteunt directie en MT leden vanuit jouw expertise bij hun inhoudelijke ambities. Je bent plaatsvervangend directeur. Bij langere afwezigheid van de directeur neem je haar taken waar.
 • Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering en interne organisatie van zowel de backoffice als de front office. Je hebt een leidende en sturende rol in financiën, fondsenwerving, P&O, facilitair/ICT, kassa/horeca/winkel, secretariaat en beveiliging.
 • Financiën en Control: Samen met de directeur bepaal je het strategische financieel beleid. Je stuurt het extern financieel administratiebureau en de interne financieel administratieve medewerker aan. Je bent verantwoordelijk voor de jaarrekening, het opstellen en bewaken van de jaarplannen en begrotingen en het jaarverslag. Je bent intern de vraagbaak voor financiën.
 • Fondswerving: Je adviseert directie en MT strategisch over welke fondsen aan te spreken. Samen met de directeur leg je nieuwe contacten en onderhoudt bestaande. Je bent eerste contactpersoon voor fondsen en voert de aanvragen uit en schrijft de verantwoording. Je onderhoudt relaties met stakeholders, fondsen en sponsors en maatschappelijke partners.
 • Personeel en Organisatie: Je geeft samen met de directeur het algemeen personeelsbeleid vorm en adviseert Mt-leden over personeelskwesties. Je voert het personeelsbeleid uit, samen met een administratief medewerker en de externe salarisadministratie.
 • Facilitaire dienst en ICT: Je bent in het MT aanspreekpunt voor facilitaire en ICT-zaken, en eerste contactpersoon voor strategische kwesties met betrekking tot het gebouw. Je stuurt twee medewerkers aan die facilitaire en ICT-zaken in hun portefeuille hebben. Bijzondere taak is de afwikkeling van de restpunten renovatie van het museumgebouw (2020-2022).
 • Kassa, winkel en horeca: Je bent verantwoordelijk voor de gastvrije ontvangst in de kapel. Je geeft leiding aan zes medewerkers en zzp’ers die de kassa bemensen, het buffet organiseren en de winkel draaiend houden. Doel is een warm welkom, passend bij de missie van het museum.
 • Beveiliging: Je bent verantwoordelijk voor de algemene beveiliging van het gebouw, bedrijfshulpverlening, het calamiteitenplan en veiligheidsprotocollen. Je geeft leiding aan vijf vaste beveiligingsmedewerkers en twee oproepkrachten.

Wat verwachten we van je:

 • Je hebt minimaal vijf jaar leidinggevende en vakinhoudelijke werkervaring in een MT positie en hebt ervaring met complexe organisatorische vraagstukken.
 • Je schakelt makkelijk tussen strategische en operationele vraagstukken en bent vertrouwd met de werkwijze van overheden, subsidies en fondsen.
 • Je beschikt over HBO+ werk- en denkniveau.
 • Als leidinggevende ben je inspirerend, coachend en richtinggevend. Je zet mensen in hun kracht en benut ieders sterke punten. Daarbij communiceer je helder en direct.
 • Je creëert draagvlak en werkt resultaatgericht. Gezien de diversiteit van taken ben je uitstekend in staat te schakelen, te plannen en te delegeren en zaken af te ronden.

Welke competenties heb je in huis?

 • Strategisch: je denkt mee over zakelijke koers van het museum en je weet de missie en visie te vertalen naar een professionele exploitatie en organisatie.
 • Analytisch: je kijkt met een helikopterview naar de interne organisatie en het externe veld van commerciële partners en kunt deze analyseren en professionaliseren.
 • Besluitvaardig en resultaatgericht: je durft besluiten te nemen, stelt heldere kaders, kunt goed delegeren en werkt in gezamenlijkheid met het team naar de gestelde doelen.
 • Ondernemend en commercieel: je ziet kansen om het museum beter te organiseren en extra inkomsten te genereren, en handelt daar ook proactief naar.
 • Sterk oplossend vermogen: je bent alert en punctueel op alles wat er in en rondom de organisatie gebeurt, en kan daar snel en kundig met een heldere oplossing op reageren.
 • Resultaatgericht: je bent in je eigen werkveld heel resultaatgericht, en inspireert ook andere collega’s om naar concrete doelen en resultaten toe te werken.
 • Coachend leidinggevend: je bent een coachende en empathische leider, stelt heldere en richtinggevende kaders en zet mensen daarmee in hun kracht. Je bent makkelijk benaderbaar.
 • Zakelijk communicatief: je kunt je mondeling en op schrift helder verwoorden en hebt een goede, zakelijke pen. Je schakelt makkelijk tussen verschillende lagen in de organisatie.

Wat bieden wij?
We bieden een plezierige en inspirerende werkomgeving in een middelgroot museum met grote dromen en ambities. De functie heeft een omvang van 32-36 uur per week en is ingeschaald in salarisschaal 13 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Stedelijk Museum Schiedam (min. € 3.958 – max. € 5.708) . We kennen een eindejaarsuitkering van 3,4% en vakantietoeslag van 8%, pensioen bij ABP. Het betreft een aanstelling voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling en een goede afspiegeling van onze omgeving is. Wij nodigen daarom iedereen met interesse uit te reageren, maar in het bijzonder Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Solliciteren
De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op dinsdag 16 mei tussen 9.00 – 12.00 uur.

De vervolggesprekken vinden plaats op maandag 22 mei tussen 9.00 – 12.00 uur.

Het is niet meer mogelijk om op deze vacature te reageren.