Wijken Welkom

Buurtfeest in het museum op 9 september*

*Wijken Welkom-Groenoord, Tuindorp en Bijdorp.

Al vier keer bruiste Stedelijk Museum Schiedam van de activiteiten en gezelligheid tijdens de Wijken Welkom-avonden. Er volgen nog twee buurtfeesten, beide voor wijken in Schiedam Noord. Het eerste feest is voor Groenoord, Tuindorp en Bijdorp, op vrijdag 9 september. Bewoners kunnen deze avond samen met hun familie en buren gratis naar het museum voor een avond vol kunst, muziek, dans en lekkere hapjes.

Met de bus naar het museum 
Het feest begint om 19.00 uur in het museum op Hoogstraat 112. Wie het gezellig vindt, kan met de bus meerijden. Instappen kan om 18.30 uur vanaf Ontmoetingscentrum Beethovenplein (nummer 161) en natuurlijk brengt de bus iedereen later op de avond ook weer terug. Net een schoolreisje! Aanmelden voor de bus is niet nodig, maar wel fijn. Zeker als je met een rollator of rolstoel komt. Dat kan via: dorien@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Alles uit de wijk
Net als de andere Wijken Welkom-avonden organiseert het museum het buurtfeest in samenwerking met de wijk. Zo fleuren de bloemen van de Plantenbeurs het museum binnen op. Oer-Hollandse en Turkse hapjes worden gemaakt door vrijwilligers van Ontmoetingscentrum Beethovenplein en Malika maakt Marokkaanse lekkernijen. Live muziek uit de wijk wordt verzorgd door de swingende Skyline Big Band, het koor The Green Forest Selection en beatboxer Rudebeats (Ruud van Schaik).

Bijzondere samenwerking 
Dansliefhebbers kunnen terecht bij het werk Zwermen van kunstenaar Zoro Feigl. Daar treden wijkbewoners op die danslessen hebben gevolgd bij Magnezy Dance Productions. Initiatiefnemer van deze samenwerking is Liat Magnezy, die speciaal voor de Wijken Welkom avonden een serie workshops heeft ontwikkeld. Bezoekers kunnen kijken, meedansen en zich opgeven voor de serie workshops.

Voor iedereen 
In het museum is tijdens de wijkavond van alles te zien en te doen. ‘We willen graag aan alle Schiedammers van de stad laten zien dat het museum weer straalt na de renovatie’, zegt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. ‘Deze feestavond is een mooie gelegenheid om een kijkje te komen nemen met vrienden of buren, juist als je nog nooit binnen bent geweest. Het museum is van iedereen.’

Geen kaartje nodig 
Voor het bezoeken van de wijkavond is geen kaartje nodig. Er zijn wel gouden tickets, maar die zijn vooral bedoeld om in te schatten hoeveel mensen ongeveer komen. Ook staat alle informatie erop. De gouden tickets zijn verkrijgbaar bij Ontmoetingscentrum Beethovenplein en DOCK (Bart Verhallenplein 50A).

Buurtplaatjes en Panorama Schiedam
Iedereen kan het hele gebouw verkennen; zelf of met een rondleider. Zo kunnen bezoekers onder andere zichzelf of bekenden spotten in de tentoonstelling waar bijna alle vijfhonderd Buurtplaatjes van Schiedammers uit de hele stad te zien zijn. De bedenker van deze Buurtplaatjes, kunstenaar Maarten Bel, loopt door het museum om de wijkbewoners op de foto te zetten als Buurtplaatje. En niet alleen in deze tentoonstelling is de wijk terug te zien. Ook in de tentoonstelling Panorama Schiedam is Groenoord terug te zien. Herkenning verzekerd dus.

Wijken Welkom-avonden 
Voor heel Schiedam is er een gratis avond. Na Oost, Nieuwland, Zuid, Centrum/West en Groenoord, volgt de Noordrand op 7 oktober 2022. Op die avond zijn Kethel, Woudhoek, en Spaland-Sveaparken welkom. Uiteraard is het geen probleem om aan te haken bij familie of vrienden uit een andere wijk. De avonden duren van 19.00 – 21.00 uur.

Met dank aan 
Gemeente Schiedam, VSBfonds, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds 

Foto bovenin: Eerdere Wijken Welkom editie. Fotografie: Aad Hoogendoorn