Te doen*

*Er is van alles te doen!

Bij ons is altijd iets te beleven. Ga zelf aan de slag in het Atelier, krijg een rondleiding door de tentoonstellingen en haak aan bij een activiteit. Of vier je verjaardag met vrienden.

Sew-along met de Schiedamse Sewing Sisters

Sew-along met de Schiedamse Sewing Sisters

Zondag 21 april in het Inloop Atelier

Geef oude museumvlaggen een tweede leven tijdens de sew-along van de Schiedamse Sewing Sisters! Kruip op zondag 21 april in ons Atelier achter de naaimachine om gymtasjes te maken van vlaggen die het museum niet meer gebruikt. Ben je beginnend naaister, of een oude rot? Iedereen is welkom!

Uit armoede: Poverty Escape in Stedelijk Museum Schiedam

Uit armoede: Poverty Escape in Stedelijk Museum Schiedam

Donderdag 25 april, voor professionals

Is armoede een thema waar jij in je werk toe verhoudt? Lees dan snel verder! Op donderdag 25 april organiseert Stedelijk Museum Schiedam een evenement voor professionals. Ga in gesprek met ervaringsdeskundigen en ervaar zelf hoe het is om in armoede te leven in de Poverty Escape.

Workshop Woordkunst met Sarah-Lee

Workshop Woordkunst met Sarah-Lee

Woensdag 1 mei in het Atelier

Woorden zijn overal om ons heen. Je ziet ze in boeken, op het nieuws, in TikTok filmpjes of op bordjes op straat. Maar wat kun je nog meer met woorden? En hoe maak je er kunst van? Dat ga je ontdekken tijdens de Workshop ‘Woordkunst’ van woordkunstenaar Sarah-Lee!

Workshop ‘Future You’

Workshop ‘Future You’

Woensdag 8 mei in het Atelier

Hoe ziet de wereld er over 100 jaar uit? Kunnen we dan tijdreizen of andere planeten bezoeken? En hoe zien we er dan uit? Tijdens de workshop Future You ga je het ontdekken!

Wijken Welkom

Wijken Welkom

Gratis buurtfeesten in het museum

In Stedelijk Museum Schiedam is iedereen welkom. Onder de naam Wijken Welkom nodigt het museum elke wijk uit voor een feestelijke avond. Een avond voor en door de wijk, want we organiseren het graag samen. Een soort buurtfeest, maar dan in het museum.

Kunstklas voor families

Kunstklas voor families

Wat gaan jullie maken?

Hou jij van tekenen, schilderen en knutselen? En doe je dat graag samen met je vader, oma of iemand anders. Vanaf nu kun je de kunstklas ook samen doen. In het Atelier van het museum kun je maken waar je van droomt.

Gratis activiteiten

Gratis activiteiten

Voor mensen die met te weinig geld (moeten) leven

We nodigen je graag uit voor de tentoonstelling Uit armoede! Juist als je zelf met te weinig geld moet leven. Of als je mensen hulp biedt. Lees hier hoe je gratis langs kunt komen. En welke gratis activiteiten er zijn.

Rondleiding met een ervaringsdeskundige

Rondleiding met een ervaringsdeskundige

En een museumdocent.

Behoefte aan verdieping en contact? Groepen van mensen die zelf met te weinig geld leven of zich voor hen inzetten, kunnen een duo-rondleiding door Uit armoede volgen. Deze wordt gegeven door een museumdocent én een Schiedamse ervaringsdeskundige die aan de tentoonstelling heeft meegewerkt. Je leert meer over de kunst die speciaal voor de tentoonstelling gemaakt is, over de geschiedenis van armoede in Schiedam en hoort persoonlijke verhalen.

Instaprondleiding

Instaprondleiding

Elke derde zondag van de maand

Met deze rondleiding van een uur (her)ontdek je het museum en vertelt de museumdocent je meer over een specifieke tentoonstelling.

Inloop Atelier

Inloop Atelier

Iedere zondag kun je aan de slag als kunstenaar AiRich!

Wil jij na een museumbezoek gelijk aan de slag met al jouw nieuwe inspiratie? Kom dan langs in ons Inloop Atelier! Onder begeleiding van een museumdocent kun je hier iedere zondag tussen 13:00 en 16;00 terecht om aan de slag te gaan als een echte kunstenaar

Wenswerken in de Stadsgalerij

Wenswerken in de Stadsgalerij

Kom in actie!

In de Stadsgalerij is de supersympathieke interactieve installatie ‘Wenswerken’ van kunstenaar Maarten Bel te zien. En het mooie is, iedereen kan hier ook aan meedoen!

Maak een bokaal voor iemand die je extra wil bedanken

Maak een bokaal voor iemand die je extra wil bedanken

Maandag 20 mei (tweede pinksterdag)

Wie is voor jou een arm om je heen? Op maandag 20 mei (tweede pinksterdag) kun je een bokaal maken voor iemand die je liefhebt. Samen met kunstenaar Chantal van Heeswijk ga je in ons atelier aan de slag met piepschuim en goudgekleurd karton. Voor iedereen die iemand wil bedanken.

Kunstklas voor Volwassenen

Kunstklas voor Volwassenen

Je kan weer meedoen!

Zelf bezig zijn met de kunst die je ziet in het museum, daar gaat het om bij de Kunstklas. Geïnspireerd door het tentoonstellingsbezoek ga je zes lessen zelf aan de slag in het Atelier.

Kunstklas voor kinderen

Kunstklas voor kinderen

Je kan weer meedoen!

Kijken en doen, daar draait het om bij de Kunstklas, een serie van zes workshops in het museum.

Speciaal voor museumkaarthouders

Speciaal voor museumkaarthouders

Voor de echte museumfanaat

Met enige regelmaat organiseren we activiteiten die speciaal bedoeld zijn voor museumkaarthouders. Denk aan rondleidingen, lezingen en workshops!

Bach op vrijdag

Bach op vrijdag

Een cadeautje voor je oren

Stadsorganist Arjen Leistra speelt klavierwerken van Johann Sebastian Bach (1685-1750) op het historische Hess-orgel (1773) van het Stedelijk Museum Schiedam.

Verjaardagsfeestje

Verjaardagsfeestje

Woensdag- en zaterdagmiddag

Ben je binnenkort jarig en ben je gek op tekenen, knutselen en schilderen? Kom je kinderfeest vieren in het museum.

Rondleiding met of zonder workshop

Rondleiding met of zonder workshop

Op aanvraag

Wil je samen met vrienden, collega of familie een eigen rondleiding door het museum?

Podcastserie In Schiedam

Podcastserie In Schiedam

Altijd te beluisteren.

Inmiddels zijn er drie series, waarin bewoners van de stad mooie, aangrijpende, grappige en bovenal unieke verhalen vertellen. Duik in de wereld van de zestiende-eeuwse heksenvervolgingen in Schiedam, de lhbtiq+ gemeenschap in de stad en de drukke Hoogstraat.

Panorama Schatgravers - Doe-blad (6-12 jaar)

Panorama Schatgravers - Doe-blad (6-12 jaar)

Altijd te doen

Ontdek de stadsverhalen in miniatuur. Ga samen met je ouders schatzoeken, doe de kijkvragen en maak je eigen tijdlijn.

Fietsroute Levend Landschap

Fietsroute Levend Landschap

Altijd te doen

De tentoonstelling Levend Landschap is voorbij, maar de fietsroute kun je nog gewoon doen! De route van 33 km gaat door Schiedam, Overschie, Midden-Delfland en Vlaardingen. Je kunt natuurlijk ook een klein stukje uitkiezen. De fietsroute is hier te downloaden.

Foto bovenin: Rondleiding in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn.