Te zien*
*Kom je kijken?
*Kom je kijken?
Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien. Benieuwd welke je nu kunt bezoeken of naar uit kunt kijken? Je vindt het hieronder.
Stedelijk Museum Schiedam presenteert met Abstracte kunst van vrouwen, toen en nu een bijzondere collectiepresentatie waarin abstracte kunstwerken van vier generaties vrouwelijke kunstenaars te zien zijn. De oudste generatie is vertegenwoordigd door Lou Loeber, geboren in 1894. De jongste door hedendaags kunstenaars Machteld Rullens (1988) en Elsemarijn Bruys (1989), van wie recent werken zijn aangekocht voor de collectie.
Stedelijk Museum Schiedam presenteert dit najaar Adya en Otto. Pioniers binnen de avant-garde, een tentoonstelling over het bijzondere leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Otto en Adya van Rees-Dutilh.
Vanaf 28 september presenteert Stedelijk Museum Schiedam een nieuwe installatie van de Rotterdamse kunstenaar Elsemarijn Bruys. Het werk getiteld Minimal Art on Acid is een totaalervaring die je perspectief doet wankelen en je zintuigen prikkelt.
Stedelijk Museum Schiedam en kunstplatform DAR presenteren de internationale groepstentoonstelling 'NEW WAVE. Future Voices in Art'. Te zien zijn zes nieuwe zaalvullende installaties van The Nest (Nairobi, Kenia), Nifemi Marcus Bello (Lagos, Nigeria) en Rotterdam-based kunstenaars Marga Weimans, Ameneh Solati, Yuro Moniz en Elejandro Martinez.
Vanaf 22 juni 2024 presenteert Stedelijk Museum Schiedam een solopresentatie van het werk van fotograaf Gilleam Trapenberg. De zolderruimte van het museum wordt ingericht met bestaand en nieuw werk uit zijn langlopende serie 'Currents'. Hierin vertelt hij de vele verhalen die op het eiland huizen. Via personen en omgevingen portretteert hij de Curaçaose ziel.
Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn? In het nieuwe Panorama Schiedam zie je het allereerste huis van de stad, de molens en de flatgebouwen, en maak je onder meer kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is.
Ook de trappenhuizen zijn spectaculair vernieuwd. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om op deze mooie, lichte plek in het gebouw een werk achter te laten: Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes.
*Om je op te verheugen.
Op vrijdag 11 oktober, tijdens Coming-Outdag, opent in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Queer Horizons. Deze tentoonstelling in de Stadsgalerij van het museum onderzoekt de complexiteit van queer identiteit, zowel in het verleden als in het heden.
Stedelijk Museum Schiedam brengt dit najaar een eerbetoon aan ‘meisjeskunst’ in de oogstrelende tentoonstelling I Hit You With a Flower. Een term die vaak denigrerend wordt bedoeld, maar hier als een geuzennaam wordt gebruikt. Ruim twintig nationale en internationale kunstenaars tonen frivole werken die even aanlokkelijk als intelligent zijn. De tentoonstelling is een visueel genot waarin roze, pastel of juist knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motiefjes de hoofdrol spelen.
*Altijd te bekijken.
Zijn hele leven legde Constant in zijn schilderijen de gruwelijkheden van oorlog vast, een wereld die nog altijd bestaat. We maakten vier korte films, elk over een oorlogswerk uit de eigen collectie.
Tijdens de Maand van de Geschiedenis onderzoekt de Schiedamse Süeda Işık (1997) de uitwisseling tussen het voormalig Ottomaanse Rijk en Schiedam.
Hoe beleefden Schiedammers de Tweede Wereldoorlog? Veel mensen kennen de grote verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe was het leven van gewone Schiedammers? Voor de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid doken we in 2021 in de geschiedenis en zochten we persoonlijke verhalen van Schiedammers.
Duizenden meisjes en vrouwen hebben in Schiedam als dienstbode gewerkt. Pas na de Tweede Wereldoorlog raakt het beroep langzaam overbodig. Naar aanleiding van de tentoonstelling Onzichtbare Handen van kunstenaar Narges Mohammadi deden we onderzoek naar Schiedamse dienstbodes. Wat weten we nog over de levens van deze vrouwen?
Welke invloed heeft corona op jonge makers? Hoe reageren zij op de lockdown en afzondering? Cultureel ondernemers André Marques en Tim Wes van (Museum)ParX vroegen het aan drie nieuwe makers: Daan Koens, Franky Sticks en Nirvwana.
Luister naar verschillende podcasts over de stad Schiedam, Modest Fashion of de excursies van Mijn Schiedam met co-creatievelingen in het land.
Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn