Te zien*

*Kom je kijken?

Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien. Benieuwd welke je nu kunt bezoeken of naar uit kunt kijken? Je vindt het hieronder.

AiRich. Afrofuturistic Visions

AiRich. Afrofuturistic Visions

27 januari t/m 9 juni 2024

Stedelijk Museum Schiedam presenteert de eerste solotentoonstelling van kunstenaar AiRich. Haar werk bestaat voornamelijk uit afrofuturistische portretseries die een kleurrijke en bekrachtigende wereld en toekomst vieren vol extravagante Zwarte mensen.

Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen

Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen

27 januari t/m 9 juni 2024

Op onconventionele, verrassende en menselijke wijze belicht Stedelijk Museum Schiedam met deze tentoonstelling via haar historische collectie, kunst en portretten van Schiedammers waarom armoede in onze welvarende samenleving na eeuwen van armoedebestrijding nog steeds bestaat.

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970

23 september 2023 t/m 17 maart 2024

Het is zeer uitzonderlijk dat het onbekende en zeer kwetsbare werk uit de vroege jaren van Kusama nu samen te zien is. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Levi van Veluw. Planetary Chapel

Levi van Veluw. Planetary Chapel

23 september t/m 17 maart 2024

Op zolder zie je de nieuwe aanwinst Planetary Chapel (2021) van Levi van Veluw. Het werk is gesloten al prachtig om te zien, maar zodra de luiken zich openen ben je getuige van een klein magisch moment. Op gezette tijden in het weekend komt een medewerker van het museum het werk opwinden. Dan gaat het met een ingenieus mechaniek open en ontvouwt zich een klein, bewegend tafereel.

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

Altijd te zien

Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn? In het nieuwe Panorama Schiedam zie je het allereerste huis van de stad, de molens en de flatgebouwen, en maak je onder meer kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is. 

Kunst in het trappenhuis

Kunst in het trappenhuis

Altijd te zien

Ook de trappenhuizen zijn spectaculair vernieuwd. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om op deze mooie, lichte plek in het gebouw een werk achter te laten: Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2024

6 april t/m 23 juni 2024

Victor Crepsley, Sebastian Haquin, Narges Mohammadi, Josse Pyl en Dion Rosina zijn de genomineerden voor de vijftiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Vanaf 6 april is werk van al deze kunstenaars te zien in een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam.

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

6 april t/m 15 september 2024

Dit voorjaar presenteert Stedelijk Museum Schiedam een overzichtstentoonstelling van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Binnen de internationale Cobra-beweging verwerft Alfelt zich een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In haar kleurrijke en abstracte landschappen zijn voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen veelvuldig aanwezig.

Geert Mul. Queries in Algorithmic Landscapes

Geert Mul. Queries in Algorithmic Landscapes

6 april t/m 15 september 2024

Van 6 april tot en met 15 september 2024 toont Stedelijk Museum Schiedam de betoverende multimediainstallatie Queries in Algorithmic Landscapes van de kunstenaar Geert Mul.

DAR x Stedelijk Museum Schiedam

DAR x Stedelijk Museum Schiedam

22 juni t/m 10 november 2024

Van 22 juni tot en met 10 november 2024 presenteert Stedelijk Museum Schiedam samen met kunstplatform DAR een internationale groepstentoonstelling van gelijkgestemde kunstenaars, creatieven en ambachtslieden. Te zien zijn zes nieuwe ruimtevullende installaties van The Nest (Nairobi, Kenia), Nifemi Marcus Bello (Lagos, Nigeria) en Rotterdam-based kunstenaars Marga Weimans, Ameneh Solati, Yuro Moniz en Elejandro Martinez.

I Hit You With a Flower

I Hit You With a Flower

23 november 2024 t/m 4 mei 2025

Stedelijk Museum Schiedam brengt dit najaar een eerbetoon aan ‘meisjeskunst’ in de oogstrelende tentoonstelling I Hit You With a Flower. Een term die vaak denigrerend wordt bedoeld, maar hier als een geuzennaam wordt gebruikt. Ruim twintig nationale en internationale kunstenaars tonen frivole werken die even aanlokkelijk als intelligent zijn. De tentoonstelling is een visueel genot waarin roze, pastel of juist knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motiefjes de hoofdrol spelen.

Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn