Te zien*
*Kom je kijken?
*Kom je kijken?
Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien. Benieuwd welke je nu kunt bezoeken of naar uit kunt kijken? Je vindt het hieronder.
Stedelijk Museum Schiedam brengt dit najaar een eerbetoon aan ‘meisjeskunst’ in de oogstrelende tentoonstelling I Hit You With a Flower. Een term die vaak denigrerend wordt bedoeld, maar hier als een geuzennaam wordt gebruikt. Ruim twintig nationale en internationale kunstenaars tonen frivole werken die even aanlokkelijk als intelligent zijn. De tentoonstelling is een visueel genot waarin roze, pastel of juist knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motiefjes de hoofdrol spelen.
Stedelijk Museum Schiedam presenteert dit najaar Adya en Otto. Pioniers binnen de avant-garde, een tentoonstelling over het bijzondere leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Otto en Adya van Rees-Dutilh.
Stedelijk Museum Schiedam presenteert met Abstracte kunst van vrouwen, toen en nu een bijzondere collectiepresentatie waarin abstracte kunstwerken van vier generaties vrouwelijke kunstenaars te zien zijn. De oudste generatie is vertegenwoordigd door Lou Loeber, geboren in 1894. De jongste door hedendaags kunstenaars Machteld Rullens (1988) en Elsemarijn Bruys (1989), van wie recent werken zijn aangekocht voor de collectie.
Op vrijdag 11 oktober, tijdens Coming-Outdag, opent in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Queer Horizons. Deze tentoonstelling in de Stadsgalerij van het museum onderzoekt de complexiteit van queer identiteit, zowel in het verleden als in het heden.
Vanaf 28 september presenteert Stedelijk Museum Schiedam een nieuwe installatie van de Rotterdamse kunstenaar Elsemarijn Bruys. Het werk getiteld Minimal Art on Acid is een totaalervaring die je perspectief doet wankelen en je zintuigen prikkelt.
Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn? In het nieuwe Panorama Schiedam zie je het allereerste huis van de stad, de molens en de flatgebouwen, en maak je onder meer kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is.
Ook de trappenhuizen zijn spectaculair vernieuwd. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om op deze mooie, lichte plek in het gebouw een werk achter te laten: Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes.
*Om je op te verheugen.
Stedelijk Museum Schiedam viert 750 jaar vrouwelijke kracht in de stad met de tentoonstelling Vrouwen van Schiedam. Precies 750 jaar geleden verleende Aleida van Holland, een invloedrijke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld, stadsrechten aan Schiedam. Dit markeert het begin van een lange geschiedenis waarin vrouwen de stad mede vormgeven en draaiende houden. Van de ondernemende zakenvrouw Neeltje Andries uit de zestiende eeuw tot vrouwen van nu die waardevolle initiatieven als de Kledingbank en Stichting Inclusia runnen – de vrouwen van Schiedam zijn onmisbaar.
Een geblokte theedoek, een stukje inpakpapier, een afbeelding in de krant of een onscherpe foto. Voor de schilder Daan van Golden (1936-2017) zijn dit geen betekenisloze beelden, maar serieuze onderwerpen voor zijn kunst. Met grote concentratie schildert hij de bestaande patronen na of ontdekt hij de schoonheid in de toevallige momenten die hij met de camera vastlegt. Het maakt Daan van Golden tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars die Nederland heeft gekend.
*Altijd te bekijken.
Van 27 januari t/m 9 juli 2024 presenteerde Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling 'Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen'. Onderwerpen als het minimumloon en bestaanszekerheid halen regelmatig het nieuws, maar de mensen over wie het gaat komen zelden aan het woord. Wat als leven met te weinig geld je dagelijkse praktijk is? Het museum en elf Schiedamse ervaringsdeskundigen sloegen de handen ineen. In deze online tentoonstelling scroll je door de vier zalen en thema's die centraal stonden.
Zijn hele leven legde Constant in zijn schilderijen de gruwelijkheden van oorlog vast, een wereld die nog altijd bestaat. We maakten vier korte films, elk over een oorlogswerk uit de eigen collectie.
Tijdens de Maand van de Geschiedenis onderzoekt de Schiedamse Süeda Işık (1997) de uitwisseling tussen het voormalig Ottomaanse Rijk en Schiedam.
Hoe beleefden Schiedammers de Tweede Wereldoorlog? Veel mensen kennen de grote verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe was het leven van gewone Schiedammers? Voor de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid doken we in 2021 in de geschiedenis en zochten we persoonlijke verhalen van Schiedammers.
Duizenden meisjes en vrouwen hebben in Schiedam als dienstbode gewerkt. Pas na de Tweede Wereldoorlog raakt het beroep langzaam overbodig. Naar aanleiding van de tentoonstelling Onzichtbare Handen van kunstenaar Narges Mohammadi deden we onderzoek naar Schiedamse dienstbodes. Wat weten we nog over de levens van deze vrouwen?
Welke invloed heeft corona op jonge makers? Hoe reageren zij op de lockdown en afzondering? Cultureel ondernemers André Marques en Tim Wes van (Museum)ParX vroegen het aan drie nieuwe makers: Daan Koens, Franky Sticks en Nirvwana.
Luister naar verschillende podcasts over de stad Schiedam, Modest Fashion of de excursies van Mijn Schiedam met co-creatievelingen in het land.
Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn