Te zien*

*Kom je kijken?

Er zijn altijd verschillende tentoonstellingen te zien. Benieuwd welke je nu kunt bezoeken of naar uit kunt kijken? Je vindt het hieronder.

Liefde voor tekenen. Kunstenaars kiezen uit de collectie

Liefde voor tekenen. Kunstenaars kiezen uit de collectie

5 juli t/m 15 september 2024

De tentoonstelling Liefde voor tekenen is een viering van de tekenkunst. Voor het eerst presenteert Stedelijk Museum Schiedam een grote selectie werken uit de voormalige NOG Collectie, die in 2020 geschonken is aan het museum. Deze collectie bestaat uit ruim 600 tekeningen, schilderijen, sculpturen en multimedia-installaties van geëngageerde moderne en hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Het gaat hier om tekenen in de breedste opvatting van het artistieke medium.

NEW WAVE. Future Voices in Art

NEW WAVE. Future Voices in Art

22 juni t/m 3 november 2024

Stedelijk Museum Schiedam en kunstplatform DAR presenteren de internationale groepstentoonstelling 'NEW WAVE. Future Voices in Art'. Te zien zijn zes nieuwe zaalvullende installaties van The Nest (Nairobi, Kenia), Nifemi Marcus Bello (Lagos, Nigeria) en Rotterdam-based kunstenaars Marga Weimans, Ameneh Solati, Yuro Moniz en Elejandro Martinez.

Gilleam Trapenberg. Playa

Gilleam Trapenberg. Playa

22 juni t/m 10 november 2024

Vanaf 22 juni 2024 presenteert Stedelijk Museum Schiedam een solopresentatie van het werk van fotograaf Gilleam Trapenberg. De zolderruimte van het museum wordt ingericht met bestaand en nieuw werk uit zijn langlopende serie 'Currents'. Hierin vertelt hij de vele verhalen die op het eiland huizen. Via personen en omgevingen portretteert hij de Curaçaose ziel.

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

Else Alfelt. Eeuwigheid van de maan

6 april t/m 15 september 2024

Dit voorjaar presenteert Stedelijk Museum Schiedam een overzichtstentoonstelling van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Binnen de internationale Cobra-beweging verwerft Alfelt zich een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In haar kleurrijke en abstracte landschappen zijn voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen veelvuldig aanwezig.

Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur

Geert Mul. Reflecties in een virtuele natuur

6 april t/m 15 september 2024

Van 6 april tot en met 15 september 2024 toont Stedelijk Museum Schiedam de betoverende multimediainstallatie 'Reflecties in een virtuele natuur' (Queries in Algorithmic Landscapes) van de kunstenaar Geert Mul.

Panorama Schiedam

Panorama Schiedam

Altijd te zien

Wist je dat Schiedam is gesticht door Aleida, een sterke alleenstaande vrouw? En dat de stadssleutels voor keizer Napoleon nog altijd in de stad zijn? In het nieuwe Panorama Schiedam zie je het allereerste huis van de stad, de molens en de flatgebouwen, en maak je onder meer kennis met het paardje van Kethel, dat ruim 2.000 jaar oud is. 

Kunst in het trappenhuis

Kunst in het trappenhuis

Altijd te zien

Ook de trappenhuizen zijn spectaculair vernieuwd. Zes hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd om op deze mooie, lichte plek in het gebouw een werk achter te laten: Joana Schneider, Timo Demollin, Jennifer Tee, Femmy Otten, Zoro Feigl en Iriée Zamblé samen met het duo Opperclaes.

Constant in oorlog

Constant in oorlog

Online

Zijn hele leven legde Constant in zijn schilderijen de gruwelijkheden van oorlog vast, een wereld die nog altijd bestaat. We maakten vier korte films, elk over een oorlogswerk uit de eigen collectie.

Turks brood met hagelslag

Turks brood met hagelslag

Online

Tijdens de Maand van de Geschiedenis onderzoekt de Schiedamse Süeda Işık (1997) de uitwisseling tussen het voormalig Ottomaanse Rijk en Schiedam.

75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

Online

Hoe beleefden Schiedammers de Tweede Wereldoorlog? Veel mensen kennen de grote verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe was het leven van gewone Schiedammers? Voor de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid doken we in 2021 in de geschiedenis en zochten we persoonlijke verhalen van Schiedammers.

Een onzichtbaar beroep: de dienstbodes van Schiedam

Een onzichtbaar beroep: de dienstbodes van Schiedam

Online

Duizenden meisjes en vrouwen hebben in Schiedam als dienstbode gewerkt. Pas na de Tweede Wereldoorlog raakt het beroep langzaam overbodig. Naar aanleiding van de tentoonstelling Onzichtbare Handen van kunstenaar Narges Mohammadi deden we onderzoek naar Schiedamse dienstbodes. Wat weten we nog over de levens van deze vrouwen?

Sociaal x Anti-Sociaal

Sociaal x Anti-Sociaal

Online

Welke invloed heeft corona op jonge makers? Hoe reageren zij op de lockdown en afzondering? Cultureel ondernemers André Marques en Tim Wes van (Museum)ParX vroegen het aan drie nieuwe makers: Daan Koens, Franky Sticks en Nirvwana.

Podcasts

Podcasts

Online

Luister naar verschillende podcasts over de stad Schiedam, Modest Fashion of de excursies van Mijn Schiedam met co-creatievelingen in het land.

Foto bovenin: Bezoekers in de tentoonstelling Realisme nu. Fotografie: Aad Hoogendoorn