Onderwijs*

*Het museum als extra klaslokaal.

In het Stedelijk Museum Schiedam maak je kennis met het onbekende en de ander. Je leert er vanuit verwondering, door vrijuit te kijken, lachen en denken. We hopen dat alle scholen in Schiedam en omgeving het museum als een extra klaslokaal gaan zien: een plek die natuurlijk deel uitmaakt van lesprogramma’s, waar leerlingen zich thuis voelen en waar altijd nieuwe dingen te beleven zijn. We verwelkomen je ook graag in ons volledig vernieuwde atelier waar leerlingen zelf aan het werk gaan.

Het museum heeft een stevige traditie in cultuureducatie. Vanaf 1959 zette museumconservator Pierre Janssen de toon: ‘kinderen die overal aanzitten’ waren zijn favoriete bezoekers. Hij had daarbij de stellige overtuiging dat je het kijken naar kunst – het omgaan met schoonheid – moet trainen, maar dat de docent altijd moet ‘werken vanuit nieuwsgierigheid naar de mens tegenover hem. De mens is geen schietschijf voor zijn kennis, maar een mogelijkheid van eigen ontwikkeling’. Die visie omarmen we nog altijd.

Leren met en van kunst draagt bij aan nieuwe perspectieven en andere manieren van denken, wat een betekenisvolle bijdrage levert aan de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. Het museum als verlengde van het klaslokaal betekent voor ons dat scholen en leerlingen kunst en cultuur beschouwen als onmisbaar deel van het onderwijs.

Docenten hebben gratis entree op vertoon van een Stedelijk Museum Schiedam-docentenpas. Vraag hem nu hier aan.

Tijdens onze educatieve programma’s dagen onze museumdocenten leerlingen uit zich te laten verrassen door de beeldende kunst en geschiedenis en zelf een eigen mening te vormen. We stemmen graag af op de leerdoelen en het curriculum van je school.

Heb je vragen of wil je graag iets afstemmen? Neem dan contact op met onze coördinator Onderwijs & Educatie: Frija Klijn via Frija@stedelijkmuseumschiedam.nl

Onze rondleidingen en onderwijsprogramma’s worden begeleid door professionele museumdocenten.

Panorama Schiedam: Stadsverhalen in miniatuur

Panorama Schiedam: Stadsverhalen in miniatuur

Onderwijsprogramma in samenwerking met scholen

In het nieuwe Panorama Schiedam vertelt het museum de verhalen van de stad. Je ziet verhalen van Schiedammers uit de hele wereld, die samen de stad én Nederland maakten tot wat het nu is. Je stapt letterlijk in een fantasierijke wereld in miniatuur. Het onderwijsprogramma voor primair onderwijs wordt samen met Schiedamse scholen ontwikkeld. Vanaf september 2022 is dit programma te boeken.

Beeld in header: Leerlingen bij het kunstwerk Zwermen van Zoro Feigl. Fotografie: Aad Hoogendoorn
Beeld Voortgezet Onderwijs: Culture Sneak Peek, fotograaf: Annelies van ’t Hul