Nieuwe aanwinst: Planetary Chapel (2021)*

*Van kunstenaar Levi van Veluw.

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft Planetary Chapel (2021) van kunstenaar Levi van Veluw aangekocht voor de collectie. Even opwinden en dan gaan de deurtjes van deze gemarmerd blauwe kijkdoos open en verschijnt een gouden decor waarin bollen roteren. Zijn het planeten?

Van Veluw geeft vaak een wonderlijke twist aan herkenbare dingen. Vaak laat hij zich daarbij inspireren door het geloof. Zo is dit kastje geïnspireerd op een klein reisaltaar, maar toch heb je nog nooit zoiets gezien als dit. In het religieuze leven zorgen kathedralen, heiligenbeelden, glas-in-loodramen en altaren ervoor dat het geloof zichtbaar wordt en tastbaar. Zo is het misschien wel een stuk makkelijker om religie in je dagelijks leven toe te passen en echt te geloven. Het zijn deze mechanieken die Levi van Veluw met zijn werk wil onderzoeken en doorgronden. Geloof jij wat je ziet?

Levi van Veluw (1985) is een Nederlandse kunstenaar die bekend is om zijn installaties, sculpturen, tekeningen en autobiografische films die gebaseerd zijn op zijn jeugdherinneringen. Zijn werk wordt over de hele wereld getoond en verzameld.

De aankoop is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.


Levi van Veluw, Planetary Chapel, 2021. Polymeer klei, bladgoud en messing mechaniek.