Özgür Kar wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020*

*Claustrofobisch schuren.

Kunstenaar Özgür Kar (1992) is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020. Juryvoorzitter Barbara Visser overhandigde hem de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stedelijk Museum Schiedam. De uitreiking was live te horen bij Opium NPO Radio 4. 

Jury- en publiekswinnaar

De onderscheiding bestaat uit een bedrag van in totaal €20.000. Daarvan is de helft bedoeld voor een publicatie. Kars werk is t/m 22 maart 2020 te zien, samen met dat van vier andere genomineerden. Tot en met zondag 8 maart 2020 kunnen bezoekers in het museum op hún favoriet stemmen. We maken de naam van de publiekswinnaar op 15 maart in bekendgemaakt tijdens de Volkskrant Beeldende Kunst Publieksdag. Lees hier meer over die tentoonstelling. Beluister de uitzending van Opium NPO Radio 4 hier. En kijk hier voor de Publieksdag.

Claustrofobisch schuren 

Kar is verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Hij werd voorgedragen door Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. ‘Zijn installaties bestaan uit twee tegengestelde lagen: gespierde cleane techniek versus een poëtische innerlijke dialoog’, schrijft de jury over het werk van Kar. Het zijn ’twee lagen die in zijn video-installatie At the end of the day op een bijna claustrofobische wijze tegen elkaar schuren’.

Özgür Kar, winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020, met op de achtergrond zijn werk At the end of the day, 2019.

Sympathieke getekende poppetjes 

Uit het juryrapport: ‘Kar heeft in hoog tempo een geheel eigen herkenbare vormentaal ontwikkeld. Zijn sympathieke getekende pratende poppetjes die op een ongemakkelijke manier in het kader zijn gevangen kunnen de toeschouwer ontroeren. De kunstenaar lijkt met deze personages bovendien te reageren op de verlorenheid van het individu in een wereld vol technische communicatiemogelijkheden.’

Niveau 

De prijs die voor de dertiende keer werd uitgereikt, is bestemd voor kunstenaars t/m 35 jaar. De vier andere genomineerden zijn Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen. ‘Het niveau zat dit jaar zo dicht op elkaar dat de jury pas na lang beraad een winnaar heeft aangewezen’, zegt juryvoorzitter Barbara Visser. Ze is kunstenaar en oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Kunsten.

Vervreemding

De kunstenaars hebben een ‘zeer divers oeuvre, maar wat ze gemeen hebben is een element van vervreemding’, schrijft de jury. De ‘zwetende’ sculpturen van Andriessen, de betoverende installaties van Emanuelson, de intrigerende objecten van Paijmans en speelse en prikkelende composities van Vermeulen maakten allemaal diepe indruk op de jury.

 Jury

De jury bestaat uit Barbara Visser (voorzitter, kunstenaar, oud-voorzitter Akademie van Kunsten), Bram De Jonghe  (winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015), Verily Klaassen (Hoofd kunstzaken Rabobank), Sjoerd Kloosterhuis (curator Rozenstraat, Amsterdam) en Anna van Leeuwen (kunstjournalist de Volkskrant).

Samenwerkingspartners 

de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bestaat uit de geldbedrag van € 10.000, beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland. Het Jaap Harten Fonds geeft € 10.000 om een boekpublicatie te maken. de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking tussen de Volkskrant, het Stedelijk Museum Schiedam, de Rabobank Nederland, de Stichting Stokroos, het Jaap Harten Fonds en het Mondriaan Fonds.