Podcastserie Modest Fashion*

*Je kunt natuurlijk van alles lezen over modest fashion. Maar hoe vet is het om te luisteren?

Elianne Meijer maakte voor VPRO Nooit meer slapen een podcastserie over de tentoonstelling Modest Fashion. Ze praat met gastcurator Rajae El Mouhandiz, essayiste Hasna El Maroudi, ontwerper Perrine Philomeen, kunsthistorica Alexandra van Dongen en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans, over de vraag wat het nu eigenlijk betekent als een vrouw zich bedekt kleedt. Is zij dan verhuld, of laat ze dan juist iets zien?

Een wonderlijke nieuwe modetrend wordt het wel genoemd: modest fashion, oftewel ‘bedekte mode’. Niet hoevéél huid je laat zien staat daarin centraal, maar hoe wéinig. De term werd zo’n tien jaar geleden na een periode van plastic fantastic en botox door de Hollywood-tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen gemunt, en de trend om je als vrouw bedekt én fashionable te kleden is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie.

Door mode te combineren met krachtige hedendaagse kunst van vrouwelijke makers stelt de tentoonstelling ‘Modest Fashion’ in het Stedelijk Museum Schiedam de vraag wat het eigenlijk betekent dat modest fashion wereldwijd een snaar raakt, bij religieuze én niet-religieuze vrouwen. De vele kleurrijke creaties in het museum wijzen er in ieder geval op dat ‘bedekt’ in de mode niet langer het synoniem is van ‘bescheiden’.

Luister hier naar de afzonderlijke afleveringen

Aflevering 1: ‘Preutse mode?’, met gastcurator Rajae El Mouhandiz en essayiste Hasna El Maroudi.

Aflevering 2: De biografie van een kledingstuk, met kunsthistorica Alexandra van Dongen en ontwerper Perrine Philomeen.

Aflevering 3: Wat er van binnen zit, met essayiste Hasna El Maroudi en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans.

Bonus aflevering: Verhalen over moeders en voormoeders van Rajae El Mouhandiz en Alexandra van Dongen.