Salim Bayri wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022*

*De prijs werd live uitgereikt op Opium Radio.

De kunstenaar Salim Bayri wint de veertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De vakjury onder voorzitterschap van (oud-)politica Lilianne Ploumen koos voor Salim Bayri, die was voorgedragen door schrijver Abdelkader Benali. ‘Hij is een kunstenaar die je aanvankelijk op het verkeerde been zet, maar die door zijn verfrissende blik en zijn oprechte nieuwsgierigheid naar alledaagse zaken, volledig weet te overtuigen. Hij laat de kijker in verbazing en verwondering achter’, stelt de jury.

De kunstenaar kreeg de prijs van €10.000,-, beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland, dinsdagavond uitgereikt in het Stedelijk Museum Schiedam. Opium Radio van AVROTROS maakte de uitslag tijdens een live-uitzending bekend.

De kandidaten voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs worden voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld. Salim Bayri is gescout door schrijver Abdelkader Benali, Minne Kersten door Yasmijn Jarram (Kunstmuseum Den Haag), Bruin Parry door kunstenaar Aukje Dekker en Agnes ”Waruguru door Hester Alberdingk Thijm (AkzoNobel Art Foundation). Bij de prijs hoort een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk van de genomineerde kunstenaars, inclusief winnaar Bayri, is nog te zien t/m 15 januari 2023.

Bezoekers bij het werk van Salim Bayri. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Publiekswinnaar
Nu de jury een winnaar heeft gekozen, is het woord ook nog aan het publiek. Museumdirecteur Anne de Haij roept bezoekers op in het museum zelf ook op één van de vier kunstenaars te stemmen. Deze publieksprijs, die bestaat uit een geldbedrag van €2.500, wordt uitgereikt op een speciale Volkskrant Beeldende Kunst Prijs Dag in het museum op 8 januari 2023.

Jury
De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022 bestaat naast de voorzitter uit Maru Asmellash (mede-oprichter van modemerk New Originals en Kazerne Reigersbos), Sarah van Binsbergen (kunstcriticus bij de Volkskrant), Jacqueline Grandjean (directeur Noordrabants Museum) en Navid Nuur (kunstenaar, winnaar van de VKBK Prijs 2010).

Partners
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Volkskrant, Rabobank en Stichting Stokroos. Rabobank stelde de afgelopen drie jaar het prijzengeld beschikbaar. De bank stopt de sponsoring na deze editie. De partners zijn de Rabobank zeer dankbaar voor de sponsoring. Bij de prijsuitreiking liet directeur Anne de Haij van het Stedelijk Museum Schiedam weten dat er inmiddels ook een nieuwe sponsor is gevonden voor het prijzengeld. De komende drie jaar zal het De Groot Fonds uit Schiedam de prijs en tentoonstelling financieel ondersteunen. De Haij: ‘Ik ben trots dat een Schiedams fonds het belang ziet van deze prijs en de hedendaagse kunst voor de stad Schiedam.”

Museum als springplank voor talent
Het werk van de vier kunstenaars is nog te zien tot en met 15 januari 2023. De vernieuwde zalen van Stedelijk Museum Schiedam lenen zich perfect voor het tonen van de werken van deze jonge, getalenteerde kunstenaars. Het museum beschikt na een verbouwing over prachtige zalen om de werken goed tot hun recht te laten komen. Daarnaast past de tentoonstelling naadloos binnen de visie van het Stedelijk Museum Schiedam, dat zich al sinds 1956 richt op jonge kunstenaars en een springplank wil zijn voor jong talent. Veel kunstenaars kregen hier hun eerste museale presentatie. Directeur Anne de Haij: “Dankzij het De Groot Fonds kunnen we de komende drie jaar weer de beste Nederlandse kunstenaars onder de 35 jaar naar Stedelijk Museum Schiedam halen.”

Foto bovenin: Juryvoorzitter Lilianne Ploumen, kunstenaar Salim Bayri en scout Abdelkader Benali vastgelegd door Pauline Niks