Het verhaal van Petty

Petty Oosthof werd in 1940 in Schiedam geboren en haar vroegste jeugdherinneringen gaan dan ook over de oorlog. Met name de Hongerwinter herinnert ze zich nog goed.

‘Ik was een kleuter tijdens de Hongerwinter en ben toen haast doodgegaan. Ik had zo weinig te eten dat ik bloeddiarree kreeg. Wij woonden in de Laurens Kosterstraat en daar tegenover zaten scholen. In de Aloysius-school zaten Duitsers. En ik zat daar op het stoepje waarschijnlijk, ik weet niet precies hoe het gebeurde. Er was een hele lieve Duitser en die gaf mijn moeder brood-bonnen. Op de Nieuwe Haven zat een bakkertje en daar mochten we brood halen, wittebrood. Dat weet ik nog wel, dat we daar stonden en twee wittebroden mee naar huis kregen. Nou, dat was wat.’

Petty Oosthof op de stoep voor haar huis. Ze is vier jaar oud en al haar kleren zijn te klein. Haar vestje kan nog nét dicht en in haar schoenen zit een gat waardoor haar grote teen naar buiten steekt. 1945, privécollectie Petty Oosthof.