Museum in oorlogstijd*

*Er kwamen nog gewoon mensen langs.

In oktober 1940 verhuist het Stedelijk Museum Schiedam naar het voormalige Sint Jacobsgasthuis, het huidige museumgebouw.

Het laat vooral historische objecten over de geschiedenis van Schiedam en de jeneverindustrie zien. Het museum beslaat dan nog maar één helft van het gebouw.

Schilderswedstrijd

In de jaren van de Duitse bezetting blijft het museum tentoonstellingen maken. In 1941 organiseert directeur Schwagermann een schilderswedstrijd. Onder de naam Schiedamsche Stadsgezichten vraagt het museum kunstenaars een schilderij in te sturen met een beeltenis van de stad Schiedam. Ondanks beperkingen blijkt de wedstrijd met 192 inzendingen een groot succes.

Open en dicht

Een museumcommissie met experts uit de stad bepaalt de inhoudelijke koers van het museum. Daar komt in 1942 verandering in. De Duitse bezetter benoemt directeur/conservator Schwagermann als alleen beheerder van het museum. Onder zijn leiding laat het museum niet langer kunst van joodse kunstenaars zien. Na de sluiting in 1944 gaat het museum in het najaar van 1945 weer open.