Seizoen 1 van de podcastserie In Schiedam viert de schoonheid van het alledaagse. Het is een ontdekkingstocht voor mensen die de stad wel of niet kennen.

Geluk, pech?

Conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart neemt je mee langs winkeliers en winkelaars die de straat hebben zien veranderen. Wie bepaalt hoe de straat eruitziet? En is een winkelstraat maakbaar, of speelt geluk (of pech) ook een rol? Er zijn vijf afleveringen. Vanaf 27 maart 2020 hoor je elke vrijdag een nieuwe podcast.

De podcast is ook te beluisteren op Spotify of iTunes.

Beluister hier de trailer.

Aflevering 1: Je kon er over de hoofden lopen
Als je een Schiedammer vraagt hoe de Hoogstraat vroeger was, dan krijg je te horen: ‘Je kon er over de hoofden lopen, zo druk.’ De Hoogstraat is één van de oudste straten van Schiedam en begon als plek waar mensen woonden en hun boodschappen deden, maar waar ook pakhuizen te vinden waren. Later werd het een winkelstraat, al werden de smalle pandjes snel te klein voor ondernemers die verder wilden groeien. In deze aflevering onderzoeken we hoe de straat veranderd is en horen we hoe groot de invloed was van het bombardement op Rotterdam op het reilen en zeilen in deze Schiedamse winkelstraat.

Klik hier voor meer informatie over deze aflevering en een transcriptie van de tekst.

Beluister hieronder.

Aflevering 2: Beginnen in Schiedam
Na het bombardement van Rotterdam in mei 1940 kwam Minderop & Zonen naar de Hoogstraat van Schiedam. Tijdelijk, zo was het plan… Vandaag de dag zetten Judy en Miranda met hun koffie- en theewinkede traditie van Minderop voort.

Jan en Paul (zie bovenste foto links en rechts) introduceerden in de jaren ’80 een radicaal nieuwe vorm van ondernemerschap. Vanuit de smalste klerenwinkel van Nederland bouwden ze een klein imperium op de Hoogstraat. Ondernemerschap vraagt enthousiasme, creativiteit en aanpassingsvermogen, maar zonder klanten kom je niet ver.

Beluister hieronder.

Aflevering 3: Hoe de stoepen verdwenen
De vondst van een stel mysterieuze tekeningen van een Hoogstraat die nooit heeft bestaan stuurt conservator Merel van der Vaart op een speurtocht door het gemeentearchief van Schiedam. Ze ontdekt het verhaal achter deze tekeningen. Ze horen bij een ambitieus plan van de winkeliersvereniging. Het plan is nooit uitgevoerd, maar heeft er wel voor gezorgd dat het aangezicht van de Hoogstraat voorgoed veranderde.

Beluister hieronder.

Aflevering 4: Ode aan de makers
Wie denkt dat er in Schiedam alleen nog maar Jenever wordt geproduceerd, heeft het mis. Zelfs in de Hoogstraat, met zijn smalle winkeltjes, werd en wordt van alles gemaakt. Deze aflevering gaan we op bezoek bij drie van die plekken en komen we een klein beetje in kerststemming.

Beluister hieronder.

Aflevering 5: Verandering
Als er iets een constante is in de geschiedenis van de Hoogstraat, dan is het wel verandering. Verandering als donderslag bij heldere hemel. Zoals de brand die de winkel van Vera trof en haar leven voorgoed veranderde. Sluipende verandering, die je pas ziet als je terugkijkt, zoals meneer Janssen die vertelt over Janssens Kledingmagazijn dat honderd jaar geleden de deuren opende. Ria runt al meer dan 30 jaar een slijterij en heeft de straat zien veranderen. Halil en Elroy reflecteren op de toekomst van de straat, na een pandemie die alles op zijn kop zette. Verandering in een onzekere tijd.

Beluister hieronder.

Klik hier voor seizoen 2.