De Grote Markt: de mooiste dag*

*Locatie van Schiedam Opgelicht.

Kunstenaar: Stefan Venbroek
In samenwerking met: Stadhuis Schiedam

Je trouwdag is één van de mooiste dagen van je leven en voor deze dag is dan ook een bijzondere locatie nodig. Veel Schiedammers kiezen voor het oude Stadhuis op de Grote Markt. Een mooie foto in de trouwzaal, op het bordes of op de trappen van het stadhuis hoort er dan zeker bij. Kunstenaar Stefan Venbroek liet zich inspireren door een selectie trouwfoto’s uit het gemeentearchief Schiedam en uit de persoonlijke archieven van Schiedammers. Hij heeft een animatie gemaakt die een ode is aan het stadhuis als bijzondere trouwplek in Schiedam.

Belangrijk symbool
Het stadhuis is al lange tijd een belangrijk gebouw voor Schiedam. Al sinds het einde van de veertiende eeuw heeft het een bestuurlijke functie en is daarmee een belangrijk symbool voor de stad. Het stedelijk bestuur vergaderde hier en ook de rechtbank van de stad was er te vinden. Bij het stadhuis kon je als burger ook terecht met klachten en opmerkingen over het stadsbestuur. 

Multifunctioneel gebouw
Het stadhuis was echter niet alleen bestuurscentrum, er gebeurde veel meer. Zo was de benedenverdieping vroeger ook een vleeshal, waar slagers hun vlees verkochten voor de hoogste prijs. Ook werd er vergaderd door de Schiedamse schutterij en waren de stadswacht en de nachtwakers er gevestigd. Bovendien diende het gebouw een tijd als de waag, waar goederen gewogen werden. Tijdens de vrijdagmarkt diende het stadhuis als een lakenhal, waar lakens en andere stoffen gekeurd en verkocht kon worden.

Nieuw stadskantoor
Een voor een verloor het stadhuis deze functies. In de jaren zeventig verplaatste uiteindelijk ook de bestuurlijke functie naar het nieuwe en huidige stadskantoor. De bestuursvergaderingen vinden sindsdien plaats in de nieuwe gebouwen aan het Stadserf.
Ook al heeft het stadhuis al zijn eerdere functies niet meer, het gebouw is nog steeds een belangrijke plek voor veel Schiedammers. Je kunt er trouwen en een hapje eten en drinken. Door de jaren heen hebben duizenden echtparen elkaar op deze plek het jawoord gegeven.

Over de kunstenaar
Stefan Venbroek studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting illustratie. Hij maakt muurschilderingen, animaties en illustraties, bijvoorbeeld voor tijdschriften. Soms exposeert hij met zijn kunstwerken en animaties. Venbroek vindt inspiratie in alledaagse taferelen met mensen, of sprookjesachtige werelden. Hij combineert herkenbare beelden graag met abstracte patronen, texturen en heldere kleuren. De combinatie tussen traditionele technieken en hedendaagse technologie maakt zijn werk bijzonder.