Een van de belangrijkste Nederlandse tekeningencollecties vind je in Schiedam*

*En in deze NOG collectie vind je nog meer moois.

Veel kunstenaars staan nog aan het begin op het moment dat hun werk wordt aangekocht voor de NOG Collectie. Onder hen zijn er veel die later een rijke carrière opbouwen. De verzameling is een mooie afspiegeling van de Nederlandse kunst van de afgelopen dertig jaar. Een tentoonstelling die 25 jaar duurde

Een tentoonstelling die 25 jaar duurde*

In Kloosterhotel ZIN in Vught zijn al meer dan twintig jaar werken uit de NOG verzameling te bewonderen. In 2021 is een nieuwe selectie gemaakt. Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 31 augustus 2022.


Zeven keer heen en weer

ZamZam verwijst naar de naam van een waterbron in Mekka waar Hagar in de woestijn tussen de berg Safa en Marwa heen en weer rende op zoek naar water voor haar zoontje Ismail. Jaarlijks haasten moslims zich tijdens de bedevaart in Mekka nog altijd zeven keer heen en weer tussen Safa en Merwa, ter nagedachtenis aan Hagar.


Circus Henny

Een ander voorbeeld van kruisbestuiving tussen Stedelijk Museum Schiedam en de NOG Collectie is de serie Circus Henny (2017) van kunstenaar Marcel van Eeden. Hij maakte deze tekeningenreeks met Schiedam in de hoofdrol in opdracht van de NOG Collectie. Van Eeden dook in de archieven een maakte een mysterieus beeldverhaal over het Schiedam van vóór zijn geboortejaar 1965. De kleur zwart voert de boventoon, maar de komst van Circus Henny in de stad is een lichtpuntje!
De kunstenaar werkt altijd op deze manier: hij is gefascineerd door het verleden en maakt hier zijn eigen verhalen over. Deels gebaseerd op feiten, deels verzonnen.


Door vele handen opgebouwd

Verschillende conservatoren hebben de collectie gedurende de jaren met zorg opgebouwd. Steeds met oog voor wat er gebeurde in de kunstwereld van dat moment. Werk van kunstenaars als Charlotte Schleiffert, Femmy Otten, David Bade, Dan Zhu en Chaim van Luit kwam soms direct uit het atelier. Ook beroemde kunstenaars als Marlene Dumas en Ger van Elk zijn in de NOG Collectie vertegenwoordigd. De laatste aankoop voor de NOG Collectie was een werk van Hamid el Kanbouhi.