De tuinen van Elspeth Diederix

23 juni t/m 30 september 2018

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) dat deze zomer in het Stedelijk Museum Schiedam hangt, ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Schrijver, vriend en bewonderaar Tommy Wieringa verrichtte de opening. Lees hier zijn mooie woorden.

 

The Miracle Garden

De kleurige klimplanten (lathyrus) op het plein voor het museum ziet Diederix als een sateliettuin van haar project The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam. Op die plek ensceneert ze haar bloemstillevens zo dat het net lijkt alsof de gefotografeerde bloemen uit een andere werkelijkheid komen. Haar sneeuwklokje is een soort bloemenwonder dat licht lijkt te geven.

Kunstenaar, hovenier en duiker

Elspeth Diederix studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2002 kreeg ze de Prix de Rome voor haar fotografie, één van de belangrijkste staatsprijzen van Nederland. Ze exposeert in binnen- en buitenland en is ook hovenier en duiker. Tijdens haar duikexcursies maakt ze onderwaterfoto’s, waarvan het museum er twee aankocht. Die zijn nu voor het eerst te zien. In die zaal staat ook een groot aquarium met een model voor een onderwatertuin.

Beeldentuin

Onderdeel van de tentoonstelling is een beeldentuin, waarvoor Diederix beelden en schilderijen uit de museumcollectie koos. Dat werk van onder andere Daan van Golden en Carel Visser wordt gecombineerd met dat van Diederix. Ook geeft De tuinen van Elspeth Diederix inzicht in het werkproces van de kunstenaar. Ze neemt je mee in haar experiment. Bezoekers mogen die foto’s ook voorzichtig doorbladeren.

Kamerplant-vakantie

Gaat u deze zomer met vakantie? Breng dan uw kamerplanten naar het museum. We omringen ze met liefde zodat ze ook bij ons een leuke tijd hebben. Ze krijgen een mooi plekje, elke dag water en vriendelijke woorden. Elke week kunnen uw planten luisteren naar stadsorganist Arjen Leistra die op het orgel oefent en misschien worden ze wijzer van de lezingen en gesprekken in hun nabijheid? Zorg wel dat uw planten niet ziek zijn of ongedierte herbergen. Aanmelden hoeft niet. U kunt uw plant(en) afgeven bij onze informatiebalie.

Sponsoren

Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, SDAM