Hollandse Nieuwe

23 juni t/m 30 september 2018

Het Stedelijk Museum Schiedam kocht vorig jaar zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. De recente aanwinsten zijn nu te zien op de tentoonstelling Hollandse Nieuwe.

Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix die vanaf 23 juni ook exposeert, verwierf het museum twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren. Eerder hing het werk in SCHUNCK*, Heerlen. Sinds dit jaar stemmen de musea hun verzamelbeleid op elkaar af.

Gender

Van Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981), winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2017, verwierf het museum een sculptuur uit de serie Four Seasons of Women Tragedy: Summer (2017). Gender en persoonlijke ervaringen komen daarbij samen. De vier seizoenen ziet Wang als metafoor voor het vrouwenleven. Kleren, altijd van het Franse merk Agnès B, spelen een belangrijke rol. De keien om de sculptuur komen uit de Maas bij Rotterdam waar Wang woont en werkt.

Onmogelijkheid om samen te leven

And life is over there (2014) is de titel van de aankoop van Femmy Otten (Amsterdam 1981), winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013. Otten tekent en maakt sculpturen. De titel van het lindehouten beeld ontleende ze aan een gedicht van Emily Dickinson over de onmogelijkheid om als man en vrouw samen te leven. De vormen van haar sculpturen ontstaan associatief en lijken op klassieke beelden.

Onderwaterstillevens

De in scène gezette foto’s van Elspeth Diederix (Nairobi 1971) zien er bij vlagen surrealistisch uit. Haar wereld die mooier en fantastischer dan de werkelijkheid oogt, creëerde ze zonder Photoshop. Diederix maakte de twee aangekochte onderwater stillevens Colorshape en Shape Two (2017) op de bodem van de Zeeuwse wateren. Die zijn te zien bij de tentoonstelling De tuinen van Elspeth Diederix, van 23 juni tot en met 30 september 2018.

Heerenlux

Afgelopen jaar overleed Daan van Golden (Rotterdam 1936 – Schiedam 2017), de kunstenaar die decennia in Schiedam woonde en werkte. Hij bouwde een oeuvre op waarin abstractie, popart en conceptuele kunst samensmelten. Met de aankoop van Heerenlux heeft het museum nu ook een schilderij uit zijn late oeuvre. De titel van het schilderij ontleende de kunstenaar aan het merk van de gebruikte verf.

Daan van Golden, Heerenlux, 1996.

SCHUNCK*

De tentoonstelling Hollandse Nieuwe is het vervolg op New Arrivals met nieuwe aanwinsten uit de gemeentelijke collectie SCHUNCK* en de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Deze twee musea luiden daarmee hun samenwerking op collectiegebied in, die is ontstaan uit de gedeelde opvattingen over artistieke kwaliteit en relevantie. De collecties vullen elkaar bovendien uitstekend aan. Vanwege de samenwerking kende het Mondriaan Fonds voor twee jaar extra aankoopbudget.

Met dank aan

Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, NOG Collectie, SDAM