Ma*

*Hoe 'meneer Alzheimer' in het hoofd kwam van Joke Borst.

10 november t/m 3 maart 2019

Margi Geerlinks fotografeerde de moeder van Hugo Borst die aan Alzheimer leed. Dat roept veel herkenning en emotie op. Voor het eerst hangen de foto’s nu in het museum.

Margi Geerlinks, Ma, 2014-2018

Foto’s van Margi Geerlinks
Sommige foto’s hoef je maar één keer te zien of ze staan voor altijd op je netvlies gebrand. Dat geldt voor de ontroerende foto’s die Margi Geerlinks de afgelopen jaren maakte van de dementerende moeder van Hugo Borst. Onder de titel Ma presenteren we een prachtige selectie. ‘Het werk sluit mooi aan bij de tentoonstelling Familie die tegelijkertijd is te zien. Dementie, mantelzorg en afscheid, het zijn allemaal thema’s waar veel van ons mee te maken krijgen’, zegt directeur Deirdre Carasso. De tentoonstelling opent op de Dag van de Mantelzorger.

Margi Geerlinks, Ma, 2009-2014

Margi Geerlinks, Ma, 2009-2014

Jij bent toch familie?
Margi Geerlinks volgde Joke Borst die in augustus 2018 overleed, ongeveer tien jaar. Ze legde vast hoe Joke haar huis moest verruilen voor een plek in een verzorgingstehuis en wat dementie voor moeder en zoon betekent.

Grapjes
Margi Geerlinks: ‘We kregen een nauwe band en maakten vaak grapjes over het leven. Joke voelde zich vertrouwd bij mij. Jij bent toch familie, zei ze vaak?’

Boeken
Twee van de foto’s die nu in het museum hangen, sieren het omslag van de succesvolle boeken Ma en Ach moedertje, waarin zoon en mantelzorger Hugo Borst liefdevol en soms ook grappig schrijft over zijn moeders aftakelende geest.

Met dank aan