Modest Fashion*

*Een internationaal fenomeen in kunst en mode.

21 september t/m 9 februari 2020

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Mogelijk heb je er nog nooit van gehoord, misschien draag je het al. Als eerste museum in Nederland laten we dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. De tentoonstelling is een idee van gastcurator Rajae El Mouhandiz, een Nederlands-Marokkaanse kunstenaar en artistieke duizendpoot uit Rotterdam, die in het voorjaar van 2019 door Nederland toerde met haar theatervoorstelling Thuis, Ontheemd #2.

De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! Modest fashion gaat daarom niet over de vraag ‘bedekt of niet?’, maar over keuzevrijheid en creativiteit van vrouwen overal ter wereld. De tentoonstelling markeert het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat 100 jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven verricht de opening.

Beluister de 3-delige podcast-serie hier.

Van zwart-wit tot kleur

De tentoonstelling Modest Fashion combineert fun en fashion, sluit aan bij de tijdgeest en is tegelijkertijd een lust voor het oog. Ontwerper Said Mahrouf die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakte speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Hij selecteerde een groot aantal modelooks van zowel grote modemerken als onafhankelijke labels. De stijlen lopen van minimalistisch tot exuberant. Zo knipoogt de jurk van modemerk Bouguessa naar het werk van de minimalistische Amerikaanse kunstenaar Jene Highstein. Daar tegenover staat Karl Lagerfeld. Voor Chanel ontwierp hij een outfit van verschillende lagen met uitbundige prints, geïnspireerd door traditionele Marokkaanse patronen.

Culturele uitwisseling

Modest fashion is iets van nu, de afgelopen jaren zelfs booming. Voor haar recente serie Hijab in Transition liet Perrine Philomeen zich inspireren door een vrouw met een traditionele hoofddoek (hijab) met Adidas-pet. Meryem Slimani styleert zichzelf én haar moeder; hip en futuristisch. Tegelijkertijd past het in een lange geschiedenis van culturele uitwisseling. In de zestiende- en zeventiende eeuw droegen Nederlandse vrouwen een huik, een mantel van top tot teen. Soms ook hadden mannen hem aan. De huik heeft een Arabisch-Andalusische oorsprong: de haik.

Keuzes

Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz  en Alexandra van Dongen combineerden voor Modest Fashion mode-items met kunstwerken. El Mouhandiz is een Nederlands-Marokkaanse kunstenaar en artistieke duizendpoot uit Rotterdam, die in het voorjaar van 2019 door Nederland toerde met haar theatervoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Kunsthistoricus Alexandra van Dongen is conservator vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen en maakte als gastcurator tentoonstellingen bij andere musea. ‘We zitten in het tijdperk van de keuze’, vertelt El Mouhandiz. ‘Een vrouw is niet langer alleen muze, maar ook maker.’ Ze haalt het onderzoek aan van Mama Cash, eerder dit jaar. Slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen.

Humor, sensualiteit, minimalisme

De mode-items op de tentoonstelling zijn gekozen door Said Mahrouf. Na zijn geboorte in Marokko groeide de modeontwerper op in Nederland, waarna hij in Amsterdam en New York studeerde. Sinds 2011 werkt hij vanuit Casablanca. Zijn werk oogt minimalistisch en sensueel. Sommige ontwerpers die hij voor de tentoonstelling selecteerde, werken met humor, anderen zoeken de grenzen op van de sensualiteit. Soms zijn er esthetische overeenkomsten.

Fun

Met hun kledingmerk The Row hebben Mary Kate en Ashley Olsen een belangrijke impuls gegeven aan de modest fashion-trend. De Amerikaanse tweelingzussen werden als kindsterren wereldberoemd in de televisieserie Full House. Modest fashion dringt ook door in Hollywood. De Nederlandse Laila Aziz kleedt met haar label Kayat een groot aantal sterren. Haar ontwerp hangen in Schiedam.  Vogue signaleerde onlangs dat superster Taylor Swift regelmatig modest fashion draagt. ‘Sommige mensen denken dat vrouwen gedwongen worden zich modest te kleden, maar het is fun en je hoeft niet langer te denken dat je een seksobject bent van de man’, zegt een Amerikaanse ontwerpster in het modeblad.

Deelnemende mode-ontwerpers en -huizen

Kionna van Aanholt, Saliha Bouiadi, Bouguessa, Hussein Chalayan, Jonathan Christopher, Chanel, Dior, Lisa Folawiyo, F R E N K E N, Maison Rabih Kayrouz, Kayat, Layeur, Said Mahrouf, The Row, Christian Wijnants

Deelnemende kunstenaars

Fida Al Hussan, Alia Ali, Anida Yoeu Ali, Anouk, Yael Bartana, Amina Benbouchta, Carolle Benitah, Jean Besancenot, Jenny Boot, Meriem Bouderbala, Yasmina Bouziane, Wilhelmina Cooper, Iris van Dongen, Alicia Framis, Shadi Ghadirian, Maïmouna Guerresi, Neelam Hakeem, Mona Haydar, Wenceslaus Hollar, Suzanne Jongmans, Hayv Kahraman, Lola Keyezua, Fatima Mazmouz, Aïda Muluneh, Shirin Neshat, Irving Penn, Perrine Philomeen, Shahzia Sikander, Meryem Slimani, Newsha Tavakolian, Ambrosius Visscher/Jacobus van der Hoeven

Programmering

Het randprogramma verbindt mensen met een verschillende culturele en religieuze achtergrond. Er zijn rondleidingen, lezingen, Modest Fashion Fairs, Modest Fashion Labs, een symposium en meer. De tentoonstelling sluit ook aan bij het programma Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers. Dat onderdeel is te zien op de bovenste verdieping. Modest fashion is dichtbij, in Schiedam, in ons dagelijks leven, in winkels. Het Stedelijk Museum Schiedam is voor deze nieuwe manier van werken als enige niet-Engelstalige organisatie en één van vijf musea geselecteerd voor de ‘first wave’ van het internationale project OFFBYFORALL.

Fida Al Hussan, Fallafai

Pers

Wat schreef de pers? Een mini-selectie: NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Volkskrant, Trouw, Jeugdjournaal. Meer lezen? Schakel de hulp in van vriend Google.

Met dank aan