Op papier*

*Dus niet op canvas, linnen, jute of katoen.

t/m 30 september 2018

Veel mensen zagen tekenen vroeger vooral als hulpmiddel: als eerste stappen in het bedenken van beeldhouwwerken en schilderijen. Tegenwoordig waarderen we tekenkunst als zelfstandige kunstvorm. Je kunt er goed in zien hoe een kunstenaar denkt en werkt. Met potlood, pastel, houtskool en inkt kun je ideeën uitwerken en emoties of gedachten direct op papier zetten.

Spontane gebaar

Deze kleine tentoonstelling op één van de museumzolders toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

NOG Collectie

We hebben een rijke collectie werken op papier met verschillende aspecten van tekenkunst. Dat geldt ook voor de NOG-collectie van voormalig verzekeraar SNS Reaal. Sinds 2013 beheert het museum die collectie.