Rothko & ik*

*In je eentje zonder telefoon.

16 maart 2019 t/m 22 maart 2020

Deze tentoonstelling wordt niet meer verlengd.

 

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. Sommige kijkers houden het zelfs niet droog. Daarover zei hij: ‘Mensen die huilen hebben dezelfde religieuze ervaring als ik toen ik het maakte.’ Het is best apart dat een abstract kunstwerk dat toch tamelijk afstandelijk oogt, zo veel kan oproepen. Wat voor kracht schuilt er in het schilderij? Click here for English.

In musea zie je vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij deze tentoonstelling Rothko & ik kun je dat zelf ervaren. Je mag in je eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik. De tentoonstelling is wegens succes verlengd tot en met 22 maart 2020.

Alleen met Rothko

Voorafgaand aan het bezoek kom je alvast in de stemming via mindfulness-kijktips. Kijk in je eentje, staand of zittend, zonder telefoon, al kun je natuurlijk wel een foto maken. Bepaalde momenten wil je nou eenmaal vastleggen. De wachtruimte en tentoonstellingszaal zijn vormgegeven door stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt. Hij zorgt voor rust en laat de kleuren zinderen.

Een uur, vijf minuten of meer

Kijken mag zo lang je wilt, tenzij er veel bezoekers wachten. Dan geldt een maximum van 5 minuten per persoon. Er zijn helaas geen kaarten meer voor een uur alleen met Rothko.  Ook is de wachtlijst gesloten.

Tragedie, extase, ondergang…
Mark Rothko (1903-1970) was de eerste abstracte kunstenaar die met zijn intense kleurvlakken de emotie centraal zette. ‘Als je alleen wordt geraakt door kleurrelaties mis je  waar het om gaat’, vond hij. ‘Ik ben alleen geïnteresseerd in het uiten van fundamentele menselijke emoties: tragedie, extase, ondergang, etc.’ Hij gaf niet om kleuren, ook al verwijzen de titels van zijn schilderijen daar wel naar.

Boijmans bij de Buren

Rothko’s Grijs, Oranje op Kastanjebruin, No. 8 is één van de belangrijkste werken van Museum Boijmans Van Beuningen en hangt vanwege de renovatie tijdelijk bij het Stedelijk Museum Schiedam, zes metrostops van Rotterdam Beurs. Met dank aan de Stichting Droom en Daad, initiatiefnemer en financier van het project Boijmans bij de Buren. Onder die titel zijn topstukken van Boijmans tot 2022 op zeven locaties in Rotterdam te zien en dus ook in Schiedam.

Rothko & ik. In je eentje bij een kunstwerk. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Amerikaans staatsburgerschap

Rothko’s werk is internationaal geliefd en trekt veel bezoekers. Wie is de kunstenaar die door kijkers en kopers wordt bemind? Mark Rothko, toen nog Mark Rothkowitz, emigreerde op zijn 10de vanuit Rusland (destijds Letland) naar de VS. Hij is 35 jaar oud als hij het Amerikaanse staatsburgerschap krijgt. Twee jaar later wijzigt hij zijn achternaam in Rothko.

Wereldberoemd

Als jonge twintiger schrijft hij zich in bij de Art Students League of New York maar al snel besluit hij zich als kunstenaar zelf te ontwikkelen. Zijn talent blijft niet onopgemerkt. In 1933 heeft Rothko zijn eerste solo-expositie in het Portland Art Museum. Vanaf 1947 kiest hij voor de abstractie en schildert hij in de stijl waarmee hij wereldberoemd wordt. Zijn doeken bevatten voortaan twee of drie rechthoeken in verschillende kleuren op een egaal gekleurde ondergrond.

 

New York

Eind jaren vijftig is Rothko op de top van zijn roem. Hij krijgt grote opdrachten en schildert enorme werken. In 1961 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. 

Rothko Chapel

Zijn beroemdste opdracht in 1964 bestaat uit een serie schilderingen voor een kapel in Houston, Texas: the Rothko Chapel. Ondanks dat succes lijdt hij aan depressies en maakt hij op 25 februari 1970 een einde aan zijn leven.

Rothko & het Stedelijk Museum Schiedam

De tentoonstelling Rothko & ik sluit aan bij de collectie naoorlogse Nederlandse kunst van het Stedelijk Museum Schiedam, met CoBrA en informele schilderkunst, en geeft tegelijkertijd het internationale niveau van de programmering aan. Het museum maakt ook tentoonstellingen met hedendaagse kunst en richt zich op maatschappelijke thema’s en geschiedenis. Meer over het project Boijmans bij de Buren lees je hier.

Raoul de Jong & Rothko

Tijdens de opening sprak schrijver Raoul de Jong mooie woorden. Voorafgaand daaraan bracht hij bijna drie uur met het schilderij door. Lees zijn toespraak hier terug.

Schaften met…

De tentoostelling haakte aan bij de serie lunchlezingen Schaften met…  Daaraan deden mee Charlotte Caspers (18 april 2019), Wim Pijbes (16 mei 2019) en Wolf Brinkman (20 juni 2019).

Met dank aan