Stadscocon*

*Buiten de bubbel van je woonkamer.

5 juni t/m 26 september 2021

Tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam installeerde Florentijn Hofman de Stadscocon, een opblaasbare installatie waar je als bezoeker in mag. 

Eenmaal in de ruimte kun je tot jezelf komen, zegt Hofman. ‘Je ervaart de kerk zoals je ‘m nooit zal ervaren.’ Tot dusver zagen alleen hij en de mensen van de opbouwploeg hoe zo’n inflatable er van binnen uitziet. De Stadscocon, een samenwerking met de Stichting Sint Janskerk, is gemaakt van spinnaker zeil. Speciaal voor het kunstwerk schreef Hofman een muziekstuk, samen met een componist dat tijdens het bezoek is te horen. De installatie kent een lengte van 26 meter en is bijna 10 meter hoog en breed.

Badeend

De plek van een kunstwerk bepaalt hoe een kunstwerk eruit gaat zien. Voor de Stadscocon liet de kunstenaar zich inspireren door de Sint Janskerk en een bezoek aan een Japanse tempel. Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem. In Hong Kong trok zijn Badeend in een maand tijd 8 miljoen bezoekers. Na deze installatie volgden meer uitvergrote dieren. Afgelopen seizoen kwam Hofman in veel Nederlandse huiskamers door zijn deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol?  

Groene oase

‘Na een lange lockdown heeft iedereen behoefte aan iets moois, een bijzondere ervaring buiten de bubbel van de eigen woonkamer’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Deze groene oase kun je gratis bezoeken en is ons cadeautje aan Schiedammers en iedereen buiten de stad.’ In de cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek.  Je staat op historische grond. Het middenschip waar het kunstwerk ligt, werd tussen 1335 en 1425 gebouwd. De werkzaamheden duurden bijna een eeuw. 

Cocon 

De titel knipoogt naar het werk waar Hofman bekend mee is: opgeblazen dieren. In de natuur is de cocon een wonderlijk spinsel, waar een rups in een vlinder transformeert. In Hofmans kunstwerk kun je cocoonen, je samen ontspannen. De groene kleur verwijst naar religie en overleven. Toch kun je dat alles ook naast je neerleggen. Hofman: ‘Mij interesseert ook iets anders: wat zien en denken mensen als ze erin zijn geweest? Welke verhalen komen er los?’

‘Je moet op kunst kunnen zitten, erin kunnen klimmen’ 

Trouw

Ontmoetingsplek

De installatie prikkelt mensen om beter naar hun omgeving te kijken, zegt gastcurator Charlotte Martens. ‘Met zijn ingreep schept Hofman een ontmoetingsplek en onderwerp om samen over te praten.’ Bijvoorbeeld over het effect van het groen als je in het kunstwerk staat of zachtjes tegen de wand leunt. ‘In de Stadscocon ben je niet arm of rijk, jong of oud, links of rechts, christen of moslim. Je bent vooral mens, iedereen is gelijkwaardig. We zijn benieuwd hoe je na afloop naar buiten loopt. Kijk je met een frisse blik anders naar je omgeving?’

Muzieklandschap

Speciaal voor de Stadscocon schreef Hofman een muziekstuk, samen met componist Jasper le Clercq dat tijdens je bezoek is te horen. De soundscape – óók met stilte – wordt uitgevoerd door Arjen Leistra, stadsorganist van Schiedam op het kerkorgel. ‘Hij behoort tot de beste organisten van Nederland’, zegt Hofman. ‘Heel bijzonder hoe hij het speelt, met veel rust en gevoel voor sfeer.’ Leistra geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland. 

Dit wil je weten

De kerk is van 5 juni t/m 26 september 2021 open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur, maandag gesloten. Een bezoek aan de Stadscocon gaat volgens de dan geldende maatregelen.

Je kunt nu bij Plan je bezoek een (gratis) entreeticket voor een bepaald tijdslot reserveren. 

Vanaf zaterdag 26 juni 2021 hebben we ondanks de versoepelingen gratis tijdsloten. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het niet te druk is. Ook houden we ons aan de mondkapjesplicht. Dat heeft te maken met de beperkte ruimte, waardoor 1,5 meter afstand houden moeilijk is. Bij de deur ligt een stapel mondkapjes. Fijn als je op tijd komt; we hebben een plekje voor je gereserveerd. In de kerk is overigens geen mondkapje nodig. Daar kun je gewoon binnenlopen en de buitenkant van de Stadscocon bekijken. 

Je kunt de cocon van binnen en buiten bekijken. In de kerk – dus buiten de Stadscocon – ligt de 11de-eeuwse grafsteen van de heilige Liduina, een van de oudste grafstenen van Nederland. Meer lezen over Florentijn Hofman en de Stadscocon? Klik dan hier. Goed om te weten: in de Stadscocon ontbreekt de horizon. Voor sommige mensen kan dat lastig zijn.

Met dank aan