Van CoBrA tot boorolie

16 maart 2019 t/m 22 maart 2020

Toen directeur Pierre Janssen het werk van Karel Appel kocht, kon hij niet weten hoe beroemd en geliefd het werk van de kunstenaar zou worden. Het is nu te zien, samen met dat van andere CoBrA-werken en nieuwe aanwinsten.

 

Recent kochten we het intrigerende draaiende werk Zoro Feigl. Er komt geen verf aan te pas. Hij gebruikt boorolie als belangrijkste ingrediënt. De tentoonstelling bevat topstukken en aanwinsten. Een deel van de kunst wordt voor het eerst aan het publiek getoond.

Kunst over de wereld om ons heen

Van CoBrA tot boorolie bevat geëngageerde hedendaagse kunst, een belangrijk focus bij het verzamelen, van onder andere van Anne Wenzel en Charlotte Schleiffert.

CoBrA en abstract

De tentoonstelling laat goed zien op wat voor manier het museum verzamelt. Behalve kunst die te maken heeft met de wereld om ons heen, hangt er werk van CoBrA, in de jaren vijftig door directeur Pierre Janssen aangekocht. Die kleurige schilderijen staan tegenover het abstracte werk van Jan Schoonhoven waar de kleur uit letterlijk uit is verdwenen. Deze kunstenaars vertegenwoordigen de abstracte kunst, het derde verzamelgebied van het museum.

Mondriaan Fonds

Het Stedelijk Museum Schiedam kan nieuw werk aankopen, mede dankzij de investering van het Mondriaan Fonds. Dit jaar voegt het landelijke fonds in totaal € 75.000 toe aan het aankoopbudget van het museum. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar en deels bedoeld voor de samenwerking met SCHUNCK, Heerlen. Sinds vorig jaar stemmen de musea hun aankopen op elkaar af.

Kunstenaars (selectie)

Karel Appel, Tjebbe Beekman, Daan van Golden, Peter Struycken, Charlotte Schleiffert, Jan Schoonhoven, herman de vries, Anne Wenzel.

Met dank aan: