Voor Jillis*

*LHBTi in de kunst.

11 maart t/m 31 maart 2019

Op 11 maart 2019 reikt de Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar de Jillis Bruggeman penning uit aan Boris Dittrich. De penning is een landelijke onderscheiding voor een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke positie van mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel (LHBTi) zijn. Vanwege het vijfjarig jubileum presenteren we de tentoonstelling Voor Jillis met werk van onder andere Erwin Olaf, Femmy Otten, Evelyne Taocheng Wang en Bas Meerman.

 

Jillis Bruggeman

De penning is vernoemd naar de Schiedammer Jillis Bruggeman, die in 1803 ter dood werd veroordeeld omdat hij had bekend de ‘afschuwelijke zonde van de sodomie’(homoseksuele handelingen) te hebben begaan. Het zou de laatste keer zijn dat iemand in Nederland werd opgehangen.

 

Iedereen is anders

Op de tentoonstelling is werk te zien over de seksuele diversiteit. Het is soms activistisch, persoonlijk of erotisch. Iedereen is anders. Je ziet de verschillen en de schoonheid daarvan, het willen staan voor wie je bent en het morren aan wat ‘de standaard’ zou zijn.

 

Kunstenaars (selectie)

Met Hans Withoos, Teun van Staveren, Erwin Olaf, Arjan Spannenburg, Bas Meerman, Evelyne Taocheng Wang, Femmy Otten, Ferdinand Erfmann.

 

 

Mijn Schiedam

De tentoonstelling maakt deel uit van Mijn Schiedam, waarbij het museum op een nieuwe manier samenwerkt met mensen in de stad.

Winnaars van de penning

Boris Dittrich wint de prijs omdat hij als landelijk politicus openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij is een van de voorvechters van het homohuwelijk in Nederland. Dat werd in 2001 een feit. Eerdere winnaars zijn Barbara Barend, sportjournaliste, uitgever en presentatrice (2018), programmamaker Arie Boomsma (2017), en KNVB-voorzitter Michael van Praag (2016).

Met dank aan: