Agata’s Poolse kweeappellikeur

”In onze Poolse familie wordt deze likeur al jaren gemaakt. Mijn opa begon daarmee. Hij maakte vroeger van alle soorten fruit uit eigen tuin likeur of wijn, en voor ons siropen toen we klein waren. Mijn vader heeft die traditie overgenomen.” 

 

”Bij ons in de famille wordt al jaren een bepaalde likeur gemaakt. Mijn opa begon daarmee. Hij maakte vroeger van alle soorten fruit uit eigen tuin likeur of wijn. Ook veel siropen voor ons toen we klein waren. Mijn vader heeft die traditie van mijn opa overgenomen. In de zomer en herfst werd fruit geplukt en zo werden de lekkerste likeurtjes en siroopjes voor ons gemaakt.
Een van de likeuren is heel bijzonder. Gelukkig kan ik die nu zelf ook maken. Het familierecept is aan mij doorgegeven. Mijn man noemt het Poolse limoncello. Het is gemaakt van kweeappels. Kweeappels zijn klein, rond en geel fruit die een beetje op kleine appels lijken maar wel veel harder en zuurder. Deze struik had mijn opa in zijn tuin, bij mijn vader groeit die nog steeds in zijn tuin. Ik heb een stekje meegenomen vanuit Polen en hem ook in mijn tuin geplant. Hij geeft nog geen fruit dus ik ben op zoek gegaan naar deze struik. Gelukkig heb ik die gevonden. In Schiedam heb ik mijn vaste plekken waar ik elke herfst kweeappels kan plukken. Vroeger ging ik alleen plukken, nu helpen mijn jongens mee met plukken. Hopelijk als zij oud en groot genoeg zijn kunnen ze dit ook zelf maken en zo zal het familierecept doorgegeven worden.”

 

”In mijn Pigwa likeur zit nog een speciaal ingrediënt, namelijk spiritus 80%. Dat geeft namelijk een extra smaak bij de likeur, kracht. In Nederland kan je die niet kopen, maar mijn schoonvader werkte vroeger bij de Dirkzwager en die kon soms voor mij een klein flesje regelen. Mijn schoonvader is nu met pensioen en Dirkzwager is niet meer in Schiedam, dus ik moet nu altijd zorgen dat ik een extra fles meeneem uit Polen. De Pigwa kan ook zonder 80% spiritus gemaakt worden.”

 

Ingrediënten 
2 kilo kweeappels
3 kilo suiker
1 liter wodka

 

Bereidingswijze:
Alle gele kweeappels wassen, in kleine partjes snijden en ontdoen van het klokhuis en pitjes (schillen hoeft niet). Stop alle partjes in een grote pot en overgiet het met suiker. Laat dit enkele dagen rusten, af en toe schudden. Het suiker trekt de sappen uit de appels. Zodra je ongeveer een liter vocht hebt kun je die samen mengen met 1 liter wodka, dan heb je daarna een heerlijke likeur.