Anke’s rijke boerenkool

“Het is misschien raar om aan te komen met een recept voor boerenkool, want ieder gezin dat roots heeft in dit land kent, eet en maakt het. Maar mijn kinderen vinden onze boerenkool echt de lekkerste. Ook hun vrienden zeiden: “Mmm, thuis vind ik er niks aan maar deze boerenkool is wél lekker”. Ze zijn of héél beleefd of het is waar.”

 

”Mijn moeder kon ontzettend goed koken, de liefde heb ik van haar meegekregen. Ze kookte met haar mond maar liet zich wel inspireren door recepten. Proeven en nog eens proeven, is ook mijn manier ge worden. Onze ‘rijke boerenkool, is eigenlijk bedacht door de vader van mijn zoons. De combinatie met gebakken uien en ketjap maakt het af voor ons.”

 

”En dan versiert ieder z’n bord naar eigen voorkeur: met Amsterdamse uien en worst (ik), vegetarische worst, speck en véél jus (Justus), spek en worst, mosterdsaus en jus (Joris) of spek, worst en jus (Koen).”

 

Ingrediënten:
600 gram schoongemaakte en gesneden boerenkool
1,5 kilo kruimige aardappels (geschild, in stukken)
1 of 2 rookworsten
200 gram magere spekblokjes
2 grote uien, gesnipperd
50 gram roomboter melk
3 eetlepels azijn
2 eetlepels ketjap

 

Kook de aardappelen met zout naar smaak in 20 minuten gaar. Gaar de rookworst mee op de aardappelen. Breng in een aparte pan de boerenkool met weinig water en zout naar smaak aan de kook. Laat in circa 20 minuten slinken. 

 

Bak tegelijkertijd de uien in de helft van de roomboter lichtbruin, op halfhoog vuur. Bak ook de spekjes uit en houd spekvet apart. Giet de boerenkool af en bewaar het kook vocht. Giet de aardappelen af. Houd de rookworst warm, bijvoobeeld in aluminiumfolie.

 

Stamp de kool en aardappelen fijn met een scheut verwarmde melk. Voeg de resterende boter, het spekvet, de gebakken uien, azijn en ketjap toe. Speel met melk, kook vocht, azijn, ketjap, peper en zout tot de gewenste smaak en smeuïgheid bereikt is, tussendoor proeven dus! Verwarm nog 2-3 minuten indien nodig. Serveer met rookworst en spekjes, of met piccalilly, Amsterdamse uien of zilveruitjes en zoetzure augurk. 

 

Voor de jus:
Neem een deel van de uien als basis. Gooi het spekvet bij de uien terwijl je die aan het bakken bent. Voeg boter, water en vleesjuspoeder toe volgens de verpakking voor een smakelijke jus om het kuiltje in de boerenkool mee te vullen.