Broeder van Frans en Elly

“Als zesjarige kreeg ik voor het eerst een stukje van een Broeder, gebakken door mijn Oma. Pas 50 jaar later kregen wij het recept van een tante van Elly. Tante vertelde dat de Vlaardingse vissersvrouwen deze machtige en voedzame kost voor hun mannen bakten. Ze schreef het recept met een sierlijk handschrift voor ons op en we hebben het bewaard.”

 

”Sinds we het hebben gemaakt smaakt het zeker naar meer. Het heet Broeder, niet naar de kloosterbroeders zoals je misschien zou vermoeden, maar naar de gildebroeders. Het is echt een voedzaam arbeiders kostje van deeg met krenten, rozijnen, sucade en ook nog met spek! Op internet zijn nu vele varianten te vinden uit alle windstreken.” 

 

Ingrediënten:
500 gram witte bloem
50 gram bakkersgist
200 gram krenten (één kwartier weken)
100 gram sukade
1 ei
Naar believe zout
200 gram ontbijtspek

 

Voor de saus:
1 liter melk
2 dessertlepels custardpoeder
1 pakje saffraan of kaneel
Naar smaak suiker

 

Bereidingswijze:

De bakkersgist aanmengen met wat lauwe melk en ongeveer 2 theelepels suiker. Alle ingrediënten mengen met wat lauw water tot een (niet te stijve, niet te droge) deegbal. Vervolgens circa 1 uur in een kom of schaal laten rijzen onder een vochtige theedoek. Een vleespan bekleden met circa 200 gram ontbijtspek (dus ook de zijwand). 

 

De deegbal in de pan deponeren en die in de oven plaatsen, zonder deksel. De oventemperatuur instellen op 3 à 4 (gemiddelde temperatuur). Als de bovenkant van het baksel lichtbruin is, de pan uit de oven nemen, de koek omdraaien en het geheel weer in de oven doen. Wanneer ook die kant lichtbruin is, de pan uit de oven nemen en laten afkoelen. 

 

Tenslotte de koek in plakken snijden en opdienen met bijbehorende saus die als volgt wordt bereid: De saffraan of kaneel in de melk doen en aan de kook brengen. Daarna de custard er al roerend bijvoegen totdat het een nog vloeibare pap wordt. De saus over de plakken Broeder gieten.