DDR-zakdoek van Anke

‘Vandaag toonde het beeldscherm op de computer een foto van de Chinese Muur. Mijn basisschooldochter vroeg zich af of deze muur in Duitsland staat. Nou nee.

 

Maar Duitsland had ook een tijd lang een lange muur, vertelde ik. Deze muur deelde Duitsland in een vrij West-Duitsland: de BRD en een onvrij Oost-Duitsland: de DDR. Daar ben ik 43 jaar geleden geboren: in de DDR.

Muur
Als kind voelde ik mij niet onvrij. Maar was de muur in 1989 niet gevallen was dan zou mijn leven nu zeker heel anders zijn; met een andere woonplaats, een andere man en andere kinderen. En vooral: geen reizen naar het buitenland, minder keus in opleiding en beroep en geen vrijheid van meningsuiting. In plaats daarvan mocht ik 20 jaar geleden een studie in het buitenland volgen. 

Basiszakdoeken
Ik leerde in Nederland mijn man kennen en nu wonen en werken wij tien jaar in Schiedam. Wij hebben twee prachtige kinderen. Mijn lapje is een stoffen zakdoek uit de DDR. Je kon de witte basiszakdoeken kopen en er dan zelf met gekleurd garen omheen haken. Waarschijnlijk heeft een van mijn grootmoeders dit ook gedaan.’