Gesublimeerd genot van Els

“Toetje van Oma, Toetje van tante Ria, Toetje van Mama, Heavenly delight van Els, Gesublimeerd genot van Els of gewoon: Nogavla of Nougatvla. Maar vooral het allerlekker ste toetje dat ik ken! Het heeft zoveel namen omdat het al even meegaat in onze familie en vele generaties het hebben gemaakt. De naam ‘Gesublimeerd genot is wel mijn favoriet. Dit toetje moet een dag van tevoren gemaakt worden en dat is met een diner best prettig.”

 

”Ik heb het geleerd van mijn moeder, die het weer geleerd heeft van haar tante. Mijn zusje maakt het ook, bijvoorbeeld bij een familiereünie, waar we met 60 nazaten van mijn ouders zijn. Zij is wat zuiniger dan ik en doet er meer lange vingers in. De familie vraagt dan zachtjes welke schaal van mij is en welke van mijn zusje! Eén van mijn dochters maakt het ook weleens. Zo blijft het recept ook nog even binnen de familie.”

 

Ingrediënten (voor 4 personen):
400 milliliter slagroom
100 gram lange vingers
120 gram suiker (voor het nougatkruim)
50 gram poedersuiker
2 eiwitten
1 glaasje likeur (zoals Marasquin, Tia Maria of amandellikeur) 

 

Bereidingswijze: 

Begin met de nougat. Laat 120 gram suiker in een koekenpan met dikke bodem, langzaam bruin en vloeibaar worden. Stort op een vel aluminiumfolie op het aanrecht. Laat helemaal afkoelen, doe in een plastic zak en sla de nougat met een deegrol of hamer tot stukjes van 1/2 centimeter. Week de lange vingers kort in Marasquin, Tia Maria of amandellikeur. Neem voor kinderen appelsap of chocolade melk, of iets dergelijks. 

 

Klop het eiwit en de slagroom afzonderlijk stijf. Meng de poedersuiker erdoor. Dan 100 gram van de nogakruimels er bij (houd wat noga apart). Spatel alles voorzichtig doorelkaar. Doe de lange vingers en het roommengsel laag om laag in een schaal. De bovenkant moet room zijn, strooi daar de rest van de nogakruimels overheen.