Knijpertjes van Alien

“Ik ben in Staphorst geboren en heb daar tot mijn vierde jaar gewoond. Daar is het de gewoonte om met de jaarwisseling Knijpertjes te bakken. Je rolt ze op met een stokje als ze nog heel heet zijn en dan worden ze hard en knapperig. Dat oprollen wil zeggen dat het nieuwe jaar nog moet uitrollen. Op mijn werk deel ik ze uit aan het begin van het jaar, met slagroom erin gespoten.”

 

”Ik bak ze ook ieder jaar tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Mijn vriendin woont aan de Via Gladiola waar de lopers binnenkomen. Mijn zus en ik staan dan op de stoep te bakken en mijn vriendin deelt ze gratis uit.”

 

”Het recept heb ik van mijn oma. Zij deed een glaasje jonge jenever door het beslag, dat past dan weer goed bij Schiedam. Ik gebruik een elektrisch ijzer, vroeger werd het met een gietijzeren ijzer gedaan boven het vuur of kachel. De twee helften van het ijzer knijp je samen vandaar de naam Knijpertjes.”

 

Ingrediënten:
1 kilo suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 kilo bloem
500 gram roomboter
6 eieren
3 theelepels kaneel
1 lepel olie
1 glaasje jonge jenever 

 

Bereidingswijze: 

Los de suiker op in 700 milliliter kokend water. Regelmatig roeren, de suiker moet onder water staan.

 

Laat de boter smelten en roer samen met de eieren en de kaneel erdoorheen. Als het geheel lauwwarm is, voeg je de bloem toe, en ook de jenever en olie. Het beslag is nu zo dik als yoghurt. Verwarm het apparaat. 

 

Doe per keer een pollepel beslag erin en knijp goed dicht. Ze zijn heel snel klaar en zijn dan loeiheet. Haal ze er snel uit en rol gelijk op. Ik doe dat met een stokje. Ze worden daarna meteen hard en knapperig. Met deze hoeveelheid bak je 120 knijpertjes.