Moeder van Annemarie

‘Met een vriendin ging mijn moeder als twintiger naar Parijs. Daar droeg ze deze rok, die haar een enorm vrijheidsgevoel moet hebben gegeven, vooral na een vreselijke tienertijd.

Dit lapje is afkomstig uit een “vrijheidsrok” van mijn moeder die zij zelf gemaakt heeft. Ze was verpleegster, een twintiger in de jaren 50.

Jappenkamp
Tien jaar eerder zat ze opgesloten in een Jappenkamp. Daar was ze als tiener overgeleverd en al haar vrijheid kwijt. Ik heb als kunstenaar een installatie gemaakt over Lily, die ook zo’n Jappenkamp-tienertijd heeft gekend. Het stukje transparante stof is de eerste stap geweest naar de installatie die ik maakte voor de vrijheidswandeling in Vlaardingen om aan de meisjes van toen een ode te brengen. 

Het bevrijde gevoel
In het lapje zie je de blijheid; het bevrijde gevoel dat mijn moeder ongetwijfeld gehad moet hebben, terug in expressieve vormen en kleuren. Mijn vrijheidsgevoel is een grote dankbaarheid dat ik niet overgeleverd ben aan de willekeur van anderen, maar zelfbeschikking heb over mijn leven.’

Annemarie is kunstenaar.