Pilaurijst van Nurgus

“Basmatirijst en komijnzaad zijn onze geheime ingrediënten in dit recept voor speciale Indiase feestgelegenheden. Het wordt bereid voor bijzondere dagen zoals het Eis ul-Fit offerfeest en het Suikerfeest. Maar ook op bruiloften of gewoon als er gasten op bezoek komen.”

 

“Pilaurijst leerde ik maken op mijn achttiende. Ik wilde meer leren over de Indiase cultuur en keuken. Die van mijn ouders blijft het lekkerst, misschien komt het omdat daar extra veel liefde in zit.” Misschien voelen jullie ook wat van die liefde als jullie dit maken!”

 

”De ingrediënten haal ik in Nieuwland bij een Indiase toko. Daar hebben ze ook handige kant en klare pakketjes maar ik haal zelf altijd losse ingrediënten. Het combineert goed met Salan, een soort curry die je er bij wijze van saus overheen kunt doen.”

 

Ingredienten:
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel ghee (geklaarde Indiase boter) of oli
e
1 ui, geschild en fijngehakt
4 kardemomzaden
4 kruidnagels
1 theelepel kurkuma
250 gram basmatir
ijst
2 laurierblaadjes
1-2 kaneelstokjes, gebroken 

 

Bereidingswijze: 

Verwarm een grote pan, die een goed sluitend deksel heeft. Strooi de komijnzaadjes over de bodem en bak 30 seconden. Roer goed om ze te roosteren, maar zorg ervoor ze niet te verbranden. Houd ze daarna apart in een kom.

 

Verhit de ghee of olie in de pan. Voeg de ui toe en bak deze 57 minuten op een matig vuur. Plet de komijnzaadjes licht, samen met de kardemompeulen. Voeg de komijn, kardemom, kruidnagel en kurkuma aan de pan toe en kook 1-2 minuten.

 

Spoel de rijst goed af en doe hem ook in de pan, samen met 450 ml kokend water. Voeg ook de laurierblaadjes en de kaneelstokjes toe en roer even om te mengen. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en kook op laag vuur ge durende 12-15 minuten, totdat het water is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat de rijst een paar minuten staan, voordat je hem serveert. De rijst kan van tevoren worden be reid. Zorg dat hij na bereiding snel wordt gekoeld en bewaar daarna gekoeld. Verwarm opnieuw om te serveren.