Pollo ariosto di zia Lina door Carmine

“Het recept dat ik ontwikkeld heb, noem ik ook wel mijn ‘Schiedamsche Old Schiedam Kippendijen’. Hierin ontmoeten mijn Siciliaanse roots, mijn Schiedamse roots.”

 

”In de familie van mijn vader heeft iedereen een ambachtelijk beroep. Mijn vader is bijvoorbeeld tomatenkweker en ricottamaker. Mijn neef, zijn ouders en zussen zijn van generatie op generatie patissiers en de jongste tante trouwde weer met een man wiens familie al generaties lang poelier was.”

 

”In de polleria’ worden de kippen worden met een geheim ‘Ariosto kruidenmengsel aan het spit geroosterd. Mijn tante is de gerechten voor bij de kip gaan maken, zoals allerlei variaties met lokale groentes en pasta’s. Ze herkende in mij de passie voor de lokale producten van Sicilië en gaf mij daarom het stokje door.”

 

”Dit gerecht, ‘De kip van zia Lina’, brengt mij altijd weer terug naar de zomerse familiezondagen op Sicilië. Wanneer we terugkeerden van het strand verzamelde iedereen zich aan de lange tafel van zia Lina voor de lunch, met haar beroemde geroosterde kip met patat! De familie woont verspreid over de wereld maar in de zomers kwamen we bij elkaar. Wij vanuit Nederland, neefjes en nichtjes vanuit Noord-Italië, Amerika en Duitsland. We kletsten bij, maakten muziek, speelden Siciliaanse kaartspellen. Er was gelach, er was temperament en verhitte discussies met alle generaties bij elkaar.”

 

”Dat probeer ik in mijn huiskamerrestaurant met mijn eigen ‘Tafelverhalen’ ook over te dragen. Zo blijven de gerechten en de verhalen ook in leven.”

 

”Samen aan tafel zitten of onze gerechten serveren kan niet meer. Maar in gedachten zijn we bij onze gasten. We bezorgen nu extra kleurrijke en vrolijke gerechten. We verpakken het mooi en elke bestelling krijgt een persoonlijke boodschap! Je kunt een bestelling doen via www.thedist.nl/ of zelf mijn familierecept maken: Pollo ariosto di zia Lina. 

 

Ingrediënten:
Kippendijen
Oregano
Marjolein
Tijm
Knoflook
Pepperoncino
Zeezout
Grove peper
Extra vergine olijfolie
Old Schiedam jenever
Honing
Balsamico azijn 

 

Bereidingswijze:

De kippendijen worden eerst gemasseerd en gemarineerd in de Ariosto kruiden. Dit kruidenmengsel bestaat uit wilde Siciliaanse oregano, marjolein, tijm, knoflook en pepper on-cino, zeezout en grove peper, gemengd met een zeer goede Italiaanse extra vergine olijfolie. Dan gaan de kippen dijen de oven in om in ongeveer 20 tot 30 minuten goudbruin te roosteren. Vervolgens maak ik een bakje ‘lak’ van 1/4 Old Schiedam jenever, 3/4 olijfolie, 1/2 honing, 1/4 balsamico azijn en wat knoflook, peper en zeezout. De geroosterde kippendijen bestrijk ik met de Old Schiedam-lak en Schiedam ontmoet Sicilië!