Rianne’s Ropa vieja

“Dit recept is, heb ik begrepen, afkomstig van het Canarische eiland Tenerife. Ik heb het daar gegeten en het recept gekregen van kennissen, die al enkele jaren op Tenerife wonen. Hun zoon zat bij mij in de klas op de lagere school. Een erg rustige, ietwat verlegen jongen, waar ik in die tijd niet veel contact mee had. Toen we in groep 4 zaten, emigreerde hij met zijn ouders naar Tenerife, waar zij een nieuw bestaan in de particuliere verzorging voor Canarische bejaarden wilden opstarten.”

 

”Ineens kregen mijn ouders brieven van de moeder van deze jongen, met daarin de bekentenis dat dit jongetje mij miste en heimelijk een beetje verliefd was geweest op school. En zo schreven de ouders een aantal jaren met elkaar over ons wel en wee. Toen ik een jaar of 14 was, besloten mijn ouders naar Tenerife op vakantie te gaan en meteen deze familie te bezoeken. Het gezin woonde in het plaatsje Santa Cruz, waar zij dit gerecht op hun dakterras met uitzicht over de zee serveerden. Het contact is verwaterd, maar het blijft een heerlijk gerecht met een geweldige herinnering!”

 

Ingrediënten:
1 kilo rundvlees
1 laurier blaadje
1 blik gepelde tomaten
1 klein blikje maïs
1 groene paprika
1 rode paprika
3 grote aardappels
Krieltjes in schil
Cayennepeper
Kummel

 

Bereidingswijze:

Bestrooi het vlees met zout en peper. Braad het vlees in vol doende boter op hoog vuur aan, tot alle kanten redelijk bruin zijn. Braad vervolgens met een laurierblaadje op een lage stand totdat het zacht wordt en bijna uit elkaar valt. Voeg het blik gepelde blokjes tomaat toe en laat doorkoken. Doe van de beide paprika’s de helft erbij. Bewaar de rest. Ook de maïs kan erbij. 

 

Schil en kook ondertussen de grote aardappelen en laat afkoelen. Snijd ze in blokjes en doe dit ook in de pan. Roer het door elkaar en maak het geheel op smaak met cayennepeper of andere pittige kruiden. Kook of stoom de krieltjes en zout deze. Ook op tafel nog extra zout erop, zodat het op de aardappeltjes kan liggen.

 

Van de rest van de paprika’s kun je met wat olie en kummel een dressing maken, wat lekker licht smaakt bij het geheel.