Zoet-zuur-pittig sausje à la Ine

“Bij ons in de familie hebben veel gerechten de naam van degene bij wie we ze voor het eerst aten. Bijvoorbeeld de “Macaroni à la JP’ met spekjes, kaas en zure room of de “Macaroni à la Eef’ met pittige gehaktballetjes en spinazie a la crème. Mijn eigen naam is verbonden aan een sausje dat ik weer van mijn eigen moeder heb leren maken. Het is heerlijk als dipsaus, over een loempia, maar ook als basis voor kipgerechten of voor een Chili con carne.”

 

“Eén zoon maakt hem tegenwoordig zelf. De rest bestelt hem nog steeds bij mij, net als veel vrienden. Ik maak het en doe het dan in mooie hergebruikte jeneverflesjes, die ik weer van mijn zoon krijg.”

 

“Het gaat dus om een saus waarvan het recept lang geheim is gebleven voor niet-familieleden. Voor deze kalender doe ik het met plezier uit de doeken, zodat andere mensen er ook van kunnen genieten!”

 

Ingredienten:
1 kilo kristalsuiker
Scheut azijn
Sambal
1 klein blikje tomatenpuree

 

Bereidingswijze:

Doe de kristalsuiker in een ruime pan met dikke bodem en laat langzaam karamelliseren. Blus daarna af met een flinke (echt een flinke!) scheut azijn. Let op, want dit gaat heel erg spetteren.

 

Goed roeren tot alle klontjes weg zijn. Is het mengsel nog te dik? Voeg er dan wat water bij. Roer er daarna flink wat sambal en een klein blikje tomatenpuree doorheen. Ik zeef het dan om eventuele klontjes suiker en pitjes van de sambal te verwij deren. Bewaar daarna in een mooie fles. Als het afkoelt wordt de saus weer dikker en hij blijft maanden goed. Serveer als dipsaus bij tacochips, gebruik het als basis voor chili con (of sin) carne of bij kip met rijst.