100% Schiedams*

*Nieuwe aankopen van Robin Speijer.

We kochten twee schilderijen van Robin Speijer. Inspiratie haalde ze uit een stof die ze schuin tegenover het museum bij Stof Studio Shop vond.

‘De glans en het patroon spraken me enorm aan’, zegt de kunstenaar die de lap textiel aan het museum schonk. Museumdirecteur Anne de Haij is blij met de aanwinst. ‘Het werk van Speijer past bij het museum dat onder andere ‘fundamentele en seriële kunst’ verzamelt. Ze staat op de schouders van kunstenaars als Daan van Golden en andere abstracte kunstenaars. Extra bijzonder is de inspiratiebron: 100% Schiedams.’ De werken – elk 2,10 m hoog en 1,65 breed – heten Laminaria en Pahoehoe. De aankoop is mogelijk dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Massa touwen

De titels kwamen associatief tot stand, vertelt Speijer. ‘Laminaria is de Latijnse naam voor een algensoort. Het blauw met geel in combinatie met de kronkelende vloeiende vormen deden mij denken aan een soort onderwaterbossen waar de laminaria voorkomt. Bij het rode werk Pahoehoe dacht ik ook aan de kleuren en vormen. ‘Ik kwam uit bij lava, pahoehoe. De term komt uit het Hawaïaans en is een ander woord voor touwlava. Dat is half gestolde lava die eruitziet als een massa touwen.’

Sjaal

Werk van Speijer was vorig jaar in het Stedelijk Museum Schiedam te zien in de tentoonstelling Realisme nu. In september kreeg ze in de voormalige kapel van het museum de Sacha Tanja Penning voor figuratieve kunst uit handen van juryvoorzitter Wim Pijbes, voormalige directeur van het Rijksmuseum. Voor een van de werken die ze destijds exposeerde, haalde ze inspiratie uit de drie kleuren sjaal van haar broer. Ze schilderde alleen de rode en gele banen, het wit liet ze weg. 

Stoffenwinkel

Tijdens de tentoonstelling ontdekte Speijer de stoffenwinkel aan de Hoogstraat, de straat waar het museum is gevestigd. ‘De glimmende stof – zwart met zilverkleurige golvingen – hing in de etalage. Ik had ‘m meerdere keren gezien voor ik hem kocht.’ De glans en het patroon vond ze inspirerend; de kleuren transformeerde ze ‘tot iets wat ook een sterke aantrekkingskracht had’. 

Rijpen

De stof lag zes maanden in haar atelier, een periode waarin het idee voor de schilderijen lag te rijpen. Daarna ging Speijer aan de slag met schetsen, mengen en uiteindelijk schilderen. Ze kocht ook nog een aantal andere stoffen bij de Schiedamse stoffenwinkel. ‘Vooralsnog heb ik daar nog niets mee gedaan, los van over ze nadenken.’

Pop-up

Het museum is vanwege een gemeentelijke renovatie gesloten. Wel duikt het op allerlei plekken in de stad op, vanaf half oktober met de tentoonstelling Glashard op het terrein van de Glasfabriek Schiedam. Laminaria en Pahoehoe zijn van 9 oktober t/m 7 november 2021 te zien bij Studio Omstand in Arnhem in de tentoonstelling Op de Huid. Open van vrijdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur of op afspraak.

Met dank aan

Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, SDAM